Вчора вранці наші БПЛА атакували розташований у Волгоградській області НПЗ “Лукойл-Волгограднафтопереробка” (колишній Волгоградський НПЗ), який є найбільшим виробником нафтопродуктів у Південному федеральному окрузі.

Унаслідок удару на підприємстві виникла пожежа, на піку загоряння її площа становила 300 кв. метрів.

Губернатор Волгоградської області Андрій Бочаров і Міноборони заявили, що всі БПЛА, які атакували регіон, були знищені, пожежа сталася після падіння збитого дрона на території заводу.

Це вже не перша атака українських безпілотників по альтернативному НПЗ:

🔹31 січня дрони ЗСУ знищили в Нижегородській області, недалеко від НПЗ “Лукойл-Нижегороднафтооргсинтез” (Кстовський НПЗ);

🔹 29 січня 4 дрони-камікадзе намагалися атакувати нафтопереробний завод (НПЗ) “Славнефть-ЯНОС” у Ярославлі;

🔹 24 січня був атакований НПЗ “Роснефть” у Туапсе в Краснодарському краї;

🔹 22 січня удари українських дронів спричинили пожежу на терміналі “Новатека” в порту Усть-Луга Ленінградської області.

Крім того, ЗСУ постійно намагається атакувати російські нафтобази - як у прикордонних районах, так і на території рф.

На думку експертів, у розрахунку на досяжність українських БПЛА (якщо рахувати по Усть-Луге) під удар підпадає щонайменше 18 російських НПЗ загальною потужністю переробки 170 млн тон на рік – це більше половини російської нафтопереробки.

Кожна доба простою з них - мільйони доларів збитків, відшкодовувати які нікому і нічим. Зупинки НПЗ скорочують дефіцит палива - як усередині країни, так і для експортерів, що призводить до зростання цін. Однак ще болючішою для неї є загроза дефіциту пального, яка може завадити діям російських військ у зоні СВО, а також поставить під загрозу посівну, до якої вже активно готуються російські аграрії.

Судячи з усього, кількість ударів по російських об'єктах ПЕК буде тільки збільшуватися і росія ніяк не зможе боротися з цим, судячи по роботі їхньої ППО.