Спочатку вони були звичайними ентузіастами, які збиралися в парку, щоб обговорити фото. Це відбувалося в далекому 1974 році. А на сьогоднішній день вони створили культуру виставок у Вінниці.

Народний фотоклуб «Обрій» вважається неприбутковою громадською організацією у Вінниці. Варто відмітити, що однією з найстарших. Деякі її члени брали участь в засіданнях клубу до самої смерті. Так були закохані у фотографію.

В “Обрії” вже встигли змінитися покоління. І вони й досі сидять у підвальному приміщенні, яке змогли виторгувати для себе ще в минулому сторіччі. Воно обладнане добре: має кілька приміщень, студію та навіть проявочну кімнату. Тут можна відчути атмосферу старої чоро-білої фотографії. Все-таки це місце свого роду музей.

«В містах України залишилося небагато функціонуючих та офіційних фотоклубів. А таких, що мають своє приміщення – взагалі майже немає» – розповів Олег Волощук, нинішній голова «Обрію».

В приміщенні клубу знаходять місце не лише фотографи. Свого часу сюди щосуботи приходили малювати художники, а часом заходили і поети. З останніми члени фотоклубу мали спільний проект «Фотографи проти поетів», в якому підбирали фотографії під вірші. З цього всього з’явилася повноцінна виставка, яка була настільки популярною, що її запросили до Києва.

«Обрій» щороку влаштовував різноманітні виставки та брав участь у конкурсах фотографії. По суті, саме цей фотоклуб створив культуру фотовиставок у Вінниці. Вони робили їх десятки на самі різноманітні теми. Ними обвішували вулиці, бібліотеки, музеї, кав’ярні.

«Якось проводили міні-виставку в Турмані, він тоді був ще зовсім маленьким. Ми знайшли місце для фото, підвішували їх над стелею. А ще на стаканчиках друкували фотографії. Тоді дуже класно вийшло» – каже Олег Волощук.

Проте діяльність фотоклубу постраждала через пандемію та повномасштабне вторгнення. Виставок стало куди менше. Спочатку вони були забороненими через ковід, потім почалася повномасштабна війна. Учасники кілька місяців не займалися діяльністю. Зараз же не всі вважають подібні заходи доцільними, тому діяльність значно зменшилася.

І все ж, час від часу, йдучи містом, ви можете побачити стенд з фотографіями і вірогідно це буде "Обрій". Клуб продовжує свою діяльність: влаштовує зустрічі, видає альбоми, працює з практикантами та проводить майстер-класи усім бажаючим.

Працює ця ГО за власний кошт, ніхто його не фінансує. Лише кілька разів "Обрій" вигравав гранти. Тут можна знайти багато фотографій  різних часів. Деякі фото передали в музеї, залишивши свій слід у історії Вінниці.

Олег Остапець