У Івана Кузьміна, колишнього ректора ВНТУ, багато звань і нагород.  Іван Кузьмін – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, академік, і віце-президент міжнародної Академії наук прикладної радіоелектроніки, президент Вінницької Малої академії наук, стипендіат Президента України, ректор Вінницького політехнічного інституту (1976—1989).

Вінничани згадують Івана Васильовича добрими словами. Адже за його ректорства, образно кажучи, забудовано пів-Вишеньки. Це  гуртожитки, житлові будинки, виробничі потужності “Модуля”, профілакторій, їдальні, господарчі приміщення політеху,  багато житлових багатоповерхівок, котельня та ін.

Кузьмін Іван Васильович народився 3 лютого 1924 року в Сибіру, в селі Угуй Новосибірської області у робочій сім’ї. У 1942 році добровільно пішов у Червону Армію. В Серпухівському військово-авіаційному училищі служив інструктором практичного навчання, екстерном склав екзамени за середню школу. У 1956 році з відзнакою закінчив Військово-повітряну інженерну академію ім. Жуковського, а в 1959 році— ад’юнктуру цієї академії та захистив кандидатську дисертацію. Цього ж року Кузьмін І. В. призначений старшим викладачем у Харківському військово-авіаційному училищі.

В 1961 році перейшов на посаду старшого співробітника та направлений Міноборони СРСР у КБ Корольова, займався автоматизацією стартів ракет і космічних апаратів. Брав участь практично у всіх розробках під керівництвом головного конструктора Сергія Корольова.

В 1964 році захистив докторську дисертацію і призначений начальником кафедри «Системи підготовки і пуску ракет» у Харківському вищому військовому командно-інженерному училищі ракетних військ ім. Крилова. Консультував по автоматизації всі ракетні конструкторські бюро Москви, Дніпропетровська, Харкова та інших міст.

З 1965 року отримав звання професора і з 1965 р. по 1976 р. працював завідувачем кафедри «Системотехніки» та проректором з науки Харківського інституту радіоелектроніки.

В 1976 році Івана Васильовича Кузьміна призначили ректором Вінницького політехнічного інституту, який він очолював до 1989 року.

Іван Васильович Кузьмін 10 років очолював обласне правління товариства «Знання». Керував Харківською, потім Вінницькою радою з кібернетики і був членом бюро цієї ради Української РСР і СРСР. Був членом президії Ради СРСР з обчислювальної техніки. Входив до редколегій чотирьох наукових журналів. З ініціативи І. В. Кузьміна у 1977 році у Вінниці створена Мала академія наук – для залучення до наукової роботи обдарованої молоді.

Помер Іван Васильович 5 травня 2018 року на 95 році життя.

3 лютого колеги, рідні, друзі із Вінниці, Харкова зібрались біля його могили, щоб вшанувати пам’ять видатного вченого, талановитої людини, гарного друга Івана Кузьміна у день його 100-ліття.

– До останніх своїх днів Іван Васильович працював професором кафедри комп’ютерних систем управління, вів наукову діяльність, був членом спеціалізованої Вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю «Інформаційні технології» у ВНТУ, – згадували колеги. – А ще він прекрасно володів пером, вийшли друком його поетичні збірки “Вірші з Космосу» та «Любов, труд і життя».

Нині персональна експозиція Кузьміна діє у науково-технічній бібліотеці ВНТУ та у Немирівському санаторії, де учений часто відпочивав. А на головному навчальному корпусі ВНТУ відкрита меморіальна дошка з барельєфом Івана Васильовича Кузьміна.

Ірина ЗОНОВА