Що не так з відбором на конкурс “Євробачення”?

Присмак тухлої риби за одинадцять мільйонів бюджетних гривень залишив по собі фінал національного відбору на пісенний конкурс “Євробачення 2024” – вважають українські продюсери, відомі виконавці та небайдужі громадяни з нормальною пісенною орієнтацією.

Парадоксально, але головною зіркою конкурсу стала не співачка, чи співак, а сурдоперекладачка. Одна з учасниць зняла свою кандидатуру ще до оголошення результатів через сумніви у справедливому оцінюванні вокалістів. Не забарилися з коментарями відомі українські співаки та продюсери, які  вважають, що невиправдано величезні гроші з бюджету під час війни витрачено на цю забаганку.

І що, попри оптимістичні спітчі продюсера, відібрана не зовсім коректно через збій в голосуванні на конкурс в Мельме пісня в кращому випадку посяде 15-те місце. Тому вже зрозуміло, що ці одинадцять мільйонів гривень викинуті на вітер, чи роздерибанені.

А щедра на колоритні епітети пані Ірина Фаріон, екснардепка та філологиня, назвала  переможниць нацвідбору на Євробачення 2024 “Баберами з гібридним виттям”.

Частина користувачів в мережі вважає, що мовознавиця публічно образила переможниць нацвідбору alyona alyona і Jerry Heil. Її допис навіть заблокували у Фейсбуці. Однак, згодом у Телеграмі пані Ірина написала наступне:

«Панове! На ФБ знову заблокована через критику двох бабер з гібридним виттям. Просто запитала, “що таке альона? Хто зна?”. Вкрай негативно ставлюся до цього пісенного евронікчемства».

Не лише у неї викликає подив така гостра потреба на державному рівні триматися цього шоу і вкидати в нього такі гроші. Це при тому, що сусідня Румунія цього року взагалі відмовилась від участі в Євробаченні. Бо суспільний канал вирішив вкласти гроші в цікавіші проєкти та свою розбудову.

До речі, в інших країнах участь в пісенному конкурсі фінансує національний телемовник. А у нас чомусь на це виділяються гроші з бюджету, які витрачаються неконтрольовано, без жодних тендерів. І супровід одного учасника фінального нацвідбору цьогоріч обійшовся платникам податків аж у 27000 доларів. До того ж мільйони пішлинавіть  не на Суспільне, а на комерційний канал “1+1”.

Виходить, що нам на соціальні потреби європейські платники податків скидаються грішми, які економлять на всіляких шоу-витрибеньках, а ми їх на ці забаганки зовсім не шкодуємо?

Якось тут щось не фурикає. Виходить, що у нас вже сформувалася філія приватного євроконкурсу за гроші українського бюджету? І там їх уже ціла команда з продюсерами на непоганому держутриманні. А слабо, як в Європі, заробляти самим на свої шоу-забаганки?

Віктор Рибак

Від редакції: Ми готові вислухати і вашу точку зору на місце пісенного конкурсу “Євробачення” в українському шоу-бізнесі.