Що таке монетизація пільг? Це заміна натуральних пільг грошовими компенсаціями. Тобто люди замість безкоштовних послуг отримують гроші, якими розплачуються за отримані послуги.
Мінсоцполітики пояснило ситуацію щодо цієї монетизації пільг на транспорті для всіх категорій пільговиків.
1. Пільги будуть надаватися або в безготівковій (як зараз) або у готівковій формі. Це норма Закону.
2. Рішення про “монетизацію пільг” буде приймати виключно місцевий орган влади. Зважаючи на те, що пільги на транспорт зараз фінансуються з місцевих бюджетів, Кабмін надав право саме місцевим органам вирішувати питання: буде безготівкова чи монетизована форма пільг.
3. Лише тоді, коли місцева рада прийме рішення про “монетизацію”, вступає в дію і “Порядок надання пільг у готівковій формі…” який був схвалений урядом.
4. Ніяких обмежень у “30 поїздок в місяць” Кабмін не затверджував. Це дезінформація. 14 березня уряд затвердив мінімальну соціальну норму. Це гарантія, нижче якої місцевий орган влади не має право розраховувати монетизовану виплату пільговику.
5. Органам місцевого самоврядування надано право встановлювати будь-яку кількість поїздок для пільговиків, але не меншу, ніж мінімальна соціальна норма (30 поїздок у місяць). Тобто, якщо місцева рада ухвалить рішення про монетизацію пільг, вона повинна встановити і відповідні соціальні нормативи.