– Рішення Європейської комісії і Ради Європейського союзу про надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 51 млрд дол. – це надважливе рішення!

– Що це за кошти і на що вони будуть спрямовані?

– Як фахівець, який переймається питаннями макроекономіки, можу сказати, що це знакова подія для України! Від цього залежить дуже багато простих речей. Виплати зарплат бюджетникам, пенсій, отримання субсидій, надходження дотацій до місцевих бюджетів, виплата грошового забезпечення військовослужбовцям і багато інших витрат.

– Ця допомога стабілізує економіку нашої воюючої країни?

– Неодноразово говорилося про те, що військова агресія росії в Україні звелася до виснажливої війни. І ця війна дуже дорого коштує. Зрозуміло, що найдорожче – це люди. А на рівні бюджетних видатків за 2023 рік, то видатки загального фонду державного бюджету склали 3,1 трильйона гривень. У той же час вітчизняна економіка змогла акумулювати у державному бюджеті у вигляді податків і митних платежів всього один трильйон гривень. А більше двох трильйонів гривень – це кошти, які в значній мірі надійшли нам від грантової допомоги, а також у вигляді фі­нансових позик від наших західних партнерів.

За 2023 рік видатки загального фонду державного бюджету склали 3,1 триль­йона гривень. У той же час вітчизняна економіка змогла акумулювати у державному бюджеті у вигляді податків і митних платежів всього один трильйон гривень.

Аналогічна ситуація у поточному році. Країна-агресор через своїх потенційних сателітів прагнула зробити так, щоб зруйнувати макроекономічну ста­біль­ність в Україні. Для чого? Щоб кинути країну в хаос, де зростав долар, ціни, люди б не отримували заробітну плату і так далі… Вони розраховували на це і використовували своїх союзників у країнах Європейського союзу. Але згуртованість наших західних партнерів якраз проявилася у цьому рішенні. Тому що із 51 млрд дол. макрофінансової допомоги, яка розрахована на чотири роки, у поточному році до державного бюджету має зайти 18,5 млрд доларів. Це 50 відсотків коштів, які йдуть на покриття дефіциту бюджету.

Макрофінансова допомога – це, в тому числі, виплати працівникам бюджетної сфери, які потребують підтримки у час війни. Фото з архіву ГО «Ми – Вінничани» на нагородженні переможців конкурсу «Професійне зростання»

– То надія вижити вітчизняній економіці і нам усім все ж таки є?

– Я можу з упевненістю говорити про те, що в нас не буде зростати долар, буде стабільний рівень цін. Навіть у наших складних українських реаліях люди будуть отримувати заробітні плати, пенсії. Зрозуміло, що не все так просто в цій частині, попереду багато викликів. Але ця макроекономічна стабільність дасть можливість стимулювати інвестиційні можливості, а відтак – створювати нові робочі місця та розвивати економіку.

Тому хотів би, користуючись нагодою, дати надію нашим людям. Це одна з перемог в економічному плані, яка дуже важлива для українського суспільства і українського народу!

Спілкувалася
Людмила ПОЛІЩУК