Більше того, 17-18 березня в Україні слід очікувати повернення морозів. Наступних вихідних в Україні ускладняться погодні умови у вигляді зниження температури нижче нуля. За прогнозами синоптиків, 17-18 березня знову почне тиснути повітряна маса арктичного походження і знижувати температуру повітря до мінус 10-12 град., а на північному сході до 12-16 градусів морозу. Протиборство північного холоду та південного циклону спричинить штормовий вітер.

Коли ж нам чекати справжнього тепла? Олександр Васянович, етнолог, дослідник народної метеорології, розповідав, що народний прогноз на весну базувався на спостереженнях за погодою на Стрітення. Цього року Стрітення (15 лютого) було холодним, був невеликий сніг, небо затягнуте хмарами. Це свідчить про те, що зима ще повинна якийсь час попанувати. Так що весна буде пізньою і дощовою.

Ірина Ставчук, експерт Національного екологічного центру, каже, що у давніх цивілізацій були зовсім інші уявлення про пори року, ніж зараз у нас. Наприклад, індіанці майя і навіть культури Близького Сходу, розділяючи сезони, спиралися на 4 головних астрономічних події: 2 сонцестояння і 2 рівнодення.

Тому весна починалася з весняного рівнодення, 21-22 березня, і закінчувалася в день літнього сонцестояння — 21 червня. Останнім часом ми починаємо помічати, що ритми природи починають повертатися до тих древніх циклів, які були визначені рівноденнями і сонцестояннями. Весна не буде занадто спекотною, але і не холодною.