У Вінниці триває реалізація Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. У її рамках відбулась зустріч у міськраді з представниками сільських територій.

Про це повідомили у Вінницькій міській раді.

На ній, зокрема, йшлося про те, що мешканці громади, з сіл, які приєдналися до Вінниці, мають зареєструвати сімейні фермерські господарства (СФГ) і попрощатися з статусом особистого селянського господарства (ОСГ).

Вінницька влада вбачає перспективу у розвитку господарств сімейного типу. Це дозволить, на думку влади, фермерам об’єднатися, бути стійкими до економічних викликів та отримати широкі можливості для розвитку як власного бізнесу, так і своєї території.

Про це розповів радник міського голови з питань розвитку аграрного сектору Олександр Закорченний.

«Тому, що це в першу чергу потрібно їм. Той, хто буде в «тіні», я переконаний в тому, що там залишиться назавжди. Якщо не легалізується, не вийде на офіційні ринки, якщо не зможе юридично захистити та представити свою продукцію, його просто переможуть економічними методами», – додав Олександр Закорченний.

Під час зустрічі очільники старостинських округів надали інформацію, щодо ситуації безпосередньо на їхніх територіях. Як зазначила начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки та інвестицій ВМР Наталія Павленко, відповідно до цього буде напрацьовано план інформаційних зустрічей на місцях.

Особисте селянське господарство – це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Сімейне Фермерське господарство реєструється без статусу юридичної особи за умови, що в його підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї. Тобто, сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи – підприємця і має статус сімейного фермерського господарства. Створюється з метою ведення товарного господарства.