Уже повідомлялось про заяву архімандрита Кирила Говоруна про те, що Правовславна церква України не зможе розчинити в собі (як мішок цукру) УПЦ МП. Мовляв, це дуже багато людей. Тому навіть після ухвалення світського закону про заборону мп, ця церква в Україні всерівно напівлегально чи нелегально, але існуватиме.

Тому єдина можлива перспектива для українського православ”я – це пошук компромісів для співіснування.

Ось що з цього приводу думає секретар Вінницько-Тульчинської єпархії ПЦУ протоієрей Ігор Сіранчук (на фото):

– Перехід громад відбувається постійно, ніхто не намагається розчинити мп, а навпаки переконати людей у правильності приєднання до ПЦУ.

Кирило Говорун – не авторитет у даному питанні, оскільки свого часу, наскільки мені відомо, він був не допущений на Об’єднавчий собор у Києві в 2018 р., тому сприймати його висновки потрібно дуже обережно.

Будучи в Упц Кп, 30 років ми постійно, зокрема я, повторював одне твердження "мп для України - це недобре, це бомба уповільненої дії", але нажаль влада нас не чула і не розуміла, а загалом навіть підтримувала мп у всіх сферах життя держави. Сьогоднішня влада намагається виправити ситуацію, але потрібна рішучість і воля, і не все одразу.

Не все легко дається, адже Томос - це лише початок, а далі важка праця, бо за ці роки незалежності України мп виховала дуже багато фанатиків, яких доводиться терпляче переконувати. Але нам вистачить терпіння. Українська церква не може жити на дві хати, особливо, коли в одній засіли наші вороги, які хочуть знищити нашу державу.

Упц Кп теж пророкували занепад, але ідея Помісної Церкви - ідея свята і угодна Богові.