У тому, що води Південного Бугу потребують очистки — ніхто не сумнівається. Адже Буг стрімко міліє, вода у ньому смердить і зеленіє через надмірне розмноження мікроводоростей. Полум’яні промови і обіцянки на цю те­му вінничани не раз чули з вуст колишніх очільників міста. Але тільки сьогодні справа реально зрушила…

Південний Буг — єдина крупна ріка України, яка повністю протікає по її території. Зберегти Буг — це справа честі! Один земснаряд для очистки бузького дна вартістю 3 млн 167 тис. грн. купили за кошти обласного бюджету. Тендер виграв Херсонський завод спеціалізованої техніки, серйозне підприємство, яке поставляє свою продукцію у Велику Британію, Бельгію, Туреччину, Конго, країни Прибалтики, Росію, Білорусь, Казахстан, — розповів Володимир Бабошин, керівник «Обласного фонду сприяння інвестиціям і будівництву». — Земснаряд буде працювати у березні. Почнемо від Стрижавки і за течією будемо очищати до твердого дна як Буг, так і його притоки — Десну, Десенку та ін. На дні річки і по берегах відкриються природні джерела, Буг стане повноводнішим, чистішим! У наш час, коли дорого цінується прісна вода, це стане дуже важливим фактором для розвитку Вінниччини.

Викачаний намул пізніше можна буде використати як міндобриво. У ньому є практично всі елементи, які поліпшують грунт. Складувати мул будемо на річковій охоронній зоні 50 м.

Але у місті Вінниці є проблема — це забудована прибережна смуга. Вирішили, що в межах міста буде курсувати баржа і вивозити намул.

Колись у Вінницькій області працювало 36 земснарядів, регулярно чистили не тільки річки, але й ставки у селах, на цукрозаводах, на спиртзаводах. І тепер треба повертатись до цієї практики. Ще один земснаряд для очистки Південного Бугу придбаний за кошти міського бюджету, він буде працювати у межах міста. А третій купили у Томашполі. Там Агрокомплекс «Зелена долина» взявся очищати місцевий ставок і невеликі річки.

…За планом однією з перших буде очищено річку Десну в районі Стрижавки. Намул складатимуть вздовж берега, потім з нього облаштують захисні вали, засіяні багаторічними травами. Вони захищатимуть води Десни від забруднення добривами з полів. А ще будуть розібрані палі зруйнованого моста, які утворюють загати в течії…