Від­повідь на це запитання знає вінничанин Ігор Мудрик, який разом із колегами вже вісім років виготовляють 20 видів олій холодного віджиму. І замість класичної соняшникової у них значно делікатніші смаки…

– За освітою я інженер-електрик, свого часу мав бізнес – займався системами опалення. Ще тоді захоплювався здоровим способом життя, із такими ж, як я, постійно їздили на різні виставки. Одного разу познайомився у Швейцарії із місцевим, Вальтером Данцером, який подарував мені перший прес для віджиму олії. Його розробив німецький натуропат. Після діагностування у нього раку переміг його вегетаріанством та системою цілісного харчування. Також запатентував власну методику віджиму сирої олії, — розповідає Ігор Мудрик. — Згодом ми поїхали до німця на навчання та повернулись з іще одним пресом.

Але спочатку робили олію для себе та знайомих. Та коли потрапили на ековиставку у Київ, наша продукція розлетілась миттю, і ми отримали нові замовлення. Так і стало виробництво олії для нас бізнесом. Виготовляємо її аж 20 видів, серед яких кокосова, горіхова, кунжутна, гарбузова, з конопель, калінджи, розторопші та волоського горіха. Їх можна застосовувати у кулінарії, лікуванні, дієтах. Є у нас і лінія косметичних олій із насіння моркви, мигдалю, огірка, томата, капусти, петрушки, коріандра та календули. А із новинок — натуральні пасти із арахісу, кунжуту, конопель, льону та мигдалю.

Секрет смачної та корисної олії починається із сировини. Її чоловік шукає у фермерів та аграріїв, які експортують продукцію та дбають про якість. З-за кордону замовляє лише арахіс, кунжут та кокос. Олію не обробляє хі­мією та не фільт­рує.

Як відомо, на олію негативно впливають 3 фактори: висока температура, сонячні промені і кисень (окислення). Тому олія повинна бути закупорена в темні скляні пляшки (ніякого пластику!) і зберігатися в темному і прохолодному місці. У нашої олії невеликий термін зберігання – лише півроку, що обумовлено відсутністю консервантів. Читачам хотів би порадити при виборі олії до­віряти своєму організму. Якісний продукт має свіжий приємний запах сирого насіння або горіхів.

Секрет від Ігоря Мудрика до вашої аптечки

Олія із календули дуже помічна при жирній шкірі та висипаннях. Раджу робити щоденні протирання і компреси, використовуючи її. Також добре буде змішувати олію календули з олією чорного кмину в рівних пропорціях. У суміші з іншою олією – мигдальною – олія календули діє як тонізуючий засіб для зрілої шкіри, ефективно під­тримуючи її тонус. Якщо ви поранилися або на шкірі з’явилося подразнення, змас­­тіть конкретну ділянку олією календули, змішаною з олією насіння моркви. Повторюйте цю процедуру через кожні 3-4 години. Через кілька днів від таких недоліків не залишиться і сліду!

Віталіна Трудько