Окружного прокурора в Тульчині, начальника СБУ – у Могилеві–Подільському взяло на хабарі ДБР

Їхніми пособниками були заступник голови рай­держадміністрації та заступник керівника загону ДСНС

«Гарна» компанія вимальовується «добро­чесних» керівників правоохоронців та держ­по­садовців, які б мали боротись з корупцією.

Суд визначив заставу прокурору Пилипу Хоменку та заступнику голови Тульчинської ОДА Михайлу Мурзі та відправив їх у СІЗО.

Ця резонансна новина про затримання на хабарі окружного прокурора розлетілась Україною миттєво. Хабар йому приніс заступник голови райдержадміністрації Тульчинського району.

Як стало відомо з джерел редакції, саме цей хабар передав фігурант справи по арештованих правоохоронцями машинах з деревиною.

Прокурор назвав суму, за яку він «замне» справу. Але, крім цієї послуги, обіцяв «прокурорську кришу» підприємцю. І тоді він, нібито, звернувся до правоохоронців.

Ось як це резонансне затримання коментують у ДБР:

– Затримані особи вимагали та отримали хабар від директора одного з держпідприємств за не створення перешкод при здійсненні господарської діяльності, повернення вилученого майна та закриття кримінального провадження.

Керівник прокуратури, маючи вплив на орган досудового розслідування та підпорядкованих йому прокурорів, вирішив підзаробити на наданих йому державою владних повноваженнях. Для вжиття заходів конспірації та уни­кнення ви­криття про­курор залучив до вимагання свого товариша, заступника го­лови райдержадміністрації, який і висунув під­приємцю вимогу про передачу 4 тис. доларів США.

Передача неправомірної вигоди здійснювалась у два етапи: 2 тисячі доларів США авансом та ще 2 тисячі доларів після формування прокурором підстав для закриття провадження та досягнення домовленості із місцевими слідчими суддями про скасування арештів на майно, вилучене у кримінальному провадженні.

Працівники ДБР затримали фігуранта та його спільника після отримання останньої частини у сумі 2 тис. доларів США під час розподілу хабаря.

Проводяться невідкладні обшуки за місцями роботи та проживання затриманих, інші першочергові слідчі дії для здобуття всіх доказів вчиненого злочину.

Готується повідомлення про підозру затриманим за ч. 3 ст. 368 КК України та клопотання до суду про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

Жителі Тульчина розповідають, що під час затримання прокурора і посередника було чутно постріли: немовби один із затриманих намагався втекти. Але його затримували люди в масках у місцевій калюжі…

Ось як коментують події в Тульчинському районі його жителі:

«Давно потрібно було брати даного персонажа, за період його перебування Тульчинська окружна прокуратура перетворилась на приватну контору (за хабар вирішать будь-яке питання)? Аналогічна ситуація з Тульчинським районним управлінням поліції? Потрібно ставити крапку з хабарниками Тульчинського району, за що гинуть кращі хлопці району?» – Віталій Губрій.

Як повідомили наші джерела, мова йде про керівника Тульчинської окружної прокуратури Пилипа Хоменка та заступника голови Тульчинської РДА Михайла Мургу.

Як стало відомо «33-му», над затриманими відбувся суд. Із правом застави – прокурору 550000, заступнику голови РДА – 380000. Обидва затримані перебували у СІЗО.

Керівник Тульчинської прокуратури приховує свій майновий стан?

До редакції звернулись громадські активісти. Вони вимагають у НАЗК провести перевірку доходів очільника Тульчинської окружної прокуратури Пилипа Хоменка.

Згідно з аналізом, Хоменко веде достатньо скромне життя. У 2015 році в нього була дружина Катерина Хоменко, котра працювала в обласному управлінні ДСА. В них є двоє дітей.

Згідно з деклараціями з 2015 року, Хоменко користується  Honda Accord (2007), придбаною у груд­ні 2013 року його мамою Надією Хоменко. Інших машин з цього часу в нього немає.

За останньою декларацією за 2022 рік, котру прокурор вніс у базу НАЗК на початку 2024 року, він заробив 1,28 млн гривень.

Прокурор задекларував дві квартири. Першу він отримав по ордеру від Вінницької міської ради (28,2 кв. м). Другою він­ницькою квартирою, значно більшою (85,9 кв. м), безкоштовно користуються його діти Вероніка та Костянтин. Власником житла вказана Галина Антонова.

Також на Хоменка оформлена земельна ділянка на 20 тис. кв. м в Оратові Вінницької області.

Від редакції. Просимо вважати цю публікацію офіційним зверненням до НАЗК.