Рекомендації фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб

Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України, торік на Вінниччині з метою раннього виявлення раку шийки матки в лабораторії Подільського регіонального центру онкології виконано понад 84200 цитологічних досліджень. Виявлено 43 випадки злоякісних новоутворень на початкових стадіях розвитку, 37 випадків раку шийки матки. У кожної другої жінки захворювання виявлене у занедбаному стані.

Рак шийки матки є четвертим найбільш поширеним видом раку серед жінок. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років. Але хвороба піддається профілактиці й цілком виліковна за умови раннього виявлення й належного лікування.

Як можна уникнути раку шийки матки?

Робіть регулярні скринінги

Розвитку раку шийки матки можна запобігти завдяки ефективному скринінгу й лікуванню передракових станів серед жінок у віці 30 років і старше. ПАП-тест (його ще називають цитологічним скринінгом) допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки. Робіть його щонайменше 1 раз на 3 роки.

Вакцинуйте своїх дітей від вірусу папіломи людини

Вірус папіломи людини є головною причиною раку шийки матки. Він легко передається статевим шляхом. Рано чи пізно ним заражається понад три чверті всіх жінок, які ведуть статеве життя.

Запобігти інфікуванню вірусом папіломи людини можна щепленням. Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90 % зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя.

В Україні щеплення проти вірусу папіломи людини входить до Національного календаря профілактичних щеплень як рекомендоване.

Пам’ятайте, що раніше ви виявите рак шийки матки, то вищі ваші шанси на одужання.