Людина замість гарного настрою почувається пригніченою та сонливою, даються взнаки хронічні захворювання. Людина знає, що організм потребує побільше фруктів, овочів та зелені. Але настрій не піднімається, якщо бачиш ціни на вітаміни у маркетах та ринках.

Чомусь вартість торішніх овочів та фруктів зросла за зиму утричі. Наприклад, білокачанна капуста, традиційно багата вітаміном С, на Привокзальному ринку Вінниці коштує 10 грн. за кг; морква з необхідним вітаміном А тягне на 13 грн., стільки ж буряк столовий, гарбуз — 15 грн., картопля — 10. Й елементарні овочі обійдуться у півтори сотні гривень за одну покупку.

Яблука — дрібненькі, з запахом погреба — можна купити на ринках по 15 грн. Середні у маркетах коштують щонайменше 20 грн., а гарні, привізні яблука тягнуть на всі 25-30. Дуже дорога зелень. Наприклад, зелена цибуля коштує 55 грн. за кг, трохи дешевші огірки. Багато хто надає перевагу пекінській капусті, але й вона недешева — 25 грн. за кілограм. Лимони, які багато хто вживає для профілактики різних захворювань, коштують 45-49 грн. за 1 кг, стільки ж апельсини, трохи дешевші мандарини. Й, виходить, побороти весняний авітаміноз чи гіповітаміноз, який, зі слів медиків, виникає через хронічну нестачу вітамінів, далеко не всім під силу. Адже на першому плані у більшості людей — «комунальний авітаміноз», який забирає у більшості сімей значну частину доходів — пенсій та зарплат. І поповнити запас вітамінів навесні не так просто, бо коштів на них майже не залишається. Адже у маркетах навіть напівгнилі яблука та банани коштують недешево: по 10 та 30 грн. відповідно.

— З весняним авіта­мінозом борюся салом та домашньою квашеною капустою, — жартує жіночка на ринку у Вінниці. — Я вчитель-пенсіонер. Отримую майже 2 тисячі пенсії. Половину грошей віддаю за квартиру, а решту витрачаю на їжу та ліки. Навчилася купувати у місяць півкілограма сала й постійно заквашую свою капусту, яку заправляю олією. Раз у тиждень купую невеликі яблука, які запікаю. Отак і виживаю.