Ось яку заяву він надіслав прокурору Вінницької області О. Химченку:

Керівнику
Вінницької обласної прокуратури
Олексію ХИМЧЕНКО
Депутата
Тульчинської міської ради
Юрія ШВЕЙБИША
16.02.2024р.

ЗАЯВА

Прошу Вас посприяти у відстороненні від роботи голови Тульчинської міської ради Весняного Валерія Михайловича, який своїми діями умисно перешкоджає прийняттю бюджету громади на 2024 рік, в якому депутатська бюджетна комісія передбачила для потреб ЗСУ 25 мільйонів 366 тисяч 200 гривень. Також на даний час в громаді є 34 мільйони гривень вільних залишків з минулого бюджету, які депутати також спрямували на потреби ЗСУ. Але, направити ці кошти для ЗСУ немає змоги, так як виявилось, що у Валерія Весняного інші плани.

На даний час громада працює по тимчасовому бюджету, так як 21.12.2023року на сесії Тульчинської міської ради бюджет не був прийнятий, у зв’язку з тим, що в цьому бюджеті потайки за вказівкою міського голови В.Весняного з’явився дефіцит 32 мільйони гривень. Хоча, дефіцит попередньо не озвучувався на бюджетних комісіях, які відбувались 05.12.2023 року; 07.12.2023 року; 08.12.2023 року; 13.12.2023 року та 19.12.2023 року. На моє переконання, як заступника голови бюджетної комісії, це було зроблено умисно аби замість виділення вільних залишків для потреб ЗСУ, 32 мільйони спрямувати на надуманий дефіцит. Тому, такий обманний бюджет депутатами не був підтриманий.

Аби привести все у відповідність, депутатами бюджетної комісії було проведено 17 засідань по формуванню бюджету в новій редакції.

В результаті був розроблений новий проєкт бюджету на 2024 рік, в якому – «нуль» дефіциту та 25 мільйонів 366 тисяч 200 гривень для потреб ЗСУ, також

4 мільйони для надання допомоги онкохворим, 100 тисяч на допомогу дітям загиблих (безвісти зниклих) героїв та 2 мільйони гривень для облаштування міських укриттів, цього всього не було передбачено в попередньому бюджеті. І вільних залишків 34 мільйони гривень спрямовано, як планувалось раніше на потреби ЗСУ.

Дії міського голови – це саботаж. Перебуваючи у Тульчинській ЦРЛ на лікарняному Валерій Весняний вчиняє тиск на депутатів, залучаючи своїх підлеглих працівників. Так, секретарем виконкому Геннадієм Приймаком були зібрані начальники відділів Тульчинської міської ради, які без запрошення в робочий час прийшли на засідання депутатської бюджетної комісії, вимагаючи щомісячних премій і всіх інших надбавок, погрожуючи звільненнями.

Секретар виконкому Г. Приймак організував додатково старостів , які долучились до вимог начальників відділів, уже відвідуючи інші депутатські комісії, де розглядався новий проєкт бюджету. Вимоги працівників Тульчинської міської ради – це збільшення зарплатні (у вигляді премій, додаткових надбавок).

Також міський голова, щоб створити хаос в громаді та відвернути увагу жителів від своїх кримінальних порушень здійснює вказівки про призупинення видачі медикаментів хворим, пільги на проїзд. звинувачуючи депутатів у бракові коштів, хоча в тимчасовому бюджеті закладені дані видатки.

Всі ці дії тиску на депутатів та дискредитації їх здійснюються з метою не прийняття напрацьованого нового проєкту бюджету на 2024 рік, умисно створюючи колапс. І, як результат – «нуль» для потреб ЗСУ.

Тому, прошу Вас притягнути до відповідальності голову Тульчинської міської ради Валерія Весняного за умисне перешкоджання роботи ради.

Депутат Тульчинської міської ради                   Юрій ШВЕЙБИШ