За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, тисячі українців, які мають судимість, висловили бажання приєднатися до лав Збройних сил України. Серед них навіть є ті, хто відбуває довічне ув’язнення за скоєні злочини.

Міністр також зазначив, що наразі щонайменше 50 тисяч осіб через погашену судимість не перебувають на обліку в ТЦК і СП.

“Ці громадяни, як це не дивно, чомусь не підлягають військовому обліку. І йдеться про десятки тисяч, щонайменше 50 тисяч громадян, які якимось чином уникають мобілізації, не підпадають під радари ТЦК, через те, що вони колись там вчинили злочин. На перших етапах війни відбулося помилування більше ніж 300 засуджених, які приєдналися до лав Збройних сил, із різним результатом”, – сказав міністр.

Малюська зазначає, що ризики, пов’язані з мобілізацією засуджених, усвідомлюються. Для цього в Міністерстві юстиції готові проводити аналіз та ділитися його результатами з територіальними центрами комплектування та судом. Проте для мобілізації осіб з судимістю та тих, хто досі відбуває покарання, необхідні зміни до законодавства.

Міністр переконаний, що люди з кримінальним минулим можуть бути залучені не лише в бойових діях, а й в інших сферах, необхідних для Збройних сил України. За словами Дениса Малюськи, це залежить від статті, за якою засуджена людина.