Україна готується до Глобального саміту миру у Швейцарії, де на рівні лідерів світових держав планують обговорити українську Формулу миру, яка є основною передумовою для справедливого припинення ро­сійської агресії та недопущення її в майбутньому.

«Кожен українець сьогодні хоче, щоб якнайшвидше завершилась війна. Щире, свідоме, бажання кожного з нас — мир та перемога України. Для перемоги потрібні єдність, сильна і оснащена армія, надійні союзники, конкретні безпекові угоди, єдність навколо української Формули миру. Це те, над чим працює Президент. Це важливі кроки до наступних етапів мирного процесу», — говорить народна депутатка Ірина Борзова.

Росія розпочала війну в Україні з 2014 року, а у 2022 здійснила повномасштабне вторгнення. При тому, що з 2014 року Україна використовувала різні можливості для припинення російської агресії, в тому числі в рамках Нормандського формату, Мінських домовленостей, численних двосторонніх зустрічей та контактів.

«План російської федерації — захоплення українських територій, знищення всього українського. План України — захист життя в Україні, відновлення територіальної цілісності й справедливості», — пояснює Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».

Народна депутатка наголошує: українська Формула миру народжувалась в умовах, коли війна триває багато років, на сьогодні цю ініціативу Президента України Володимира Зеленського підтримують понад 80 країн та міжнародних організацій.

«Це дипломатична платформа, запропонована Україною міжнародним партнерам задля справедливого завершення вій­ни, яку розпочала росія. Формула миру складається з 10 пунктів: виведення російських військ з України, припинення бойових дій і ракетних обстрілів; повернення всіх полонених і депортованих; відновлення територіальної цілісності України; радіаційна і ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; екологічна безпека; відновлення справедливості — компенсація за збитки та спецтрибунал; недопущення війни у майбутньому; підтвердження закінчення війни — комплексний юридично обов’язковий міжнародний договір, який має бути підписаний сторонами за участю держав-гарантів», — пояснює народна депутатка.

«На сьогодні це єдиний комплексний механізм для справедливого закінчення війни в Україні, тривалого миру і забезпечення світового порядку», — резюмувала Ірина Борзова.