– Ми живемо втрьох — моя свекруха — інвалід 1 групи, мій чоловік-інвалід і я. Свекруха Сураєва Галина Миколаївна, 1938 року народження, лежача хвора, повний догляд на нею я здійснюю з 2018-го року згідно з постановою КМУ №558 від 20.04.2004 «Про порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги», — розповіла у редакції вінничанка Наталя Сураєва.

— Але у 2020-му ця постанова була скасована і замість неї прийнята постанова №859, якою регламентується догляд за особами похилого віку на непрофесійній основі. Я подала заяву на догляд і зібрала документи 23.06.21 року. Але у Вінницькій міській раді (ВМР) мені відразу запропонували повернути компенсацію за червень 2021-го. Я повернула кошти.

А далі… Шоком для нас стало повідомлення про відмову у виплаті компенсації за непрофесійний догляд. Причина відмови — це, на мою думку, упереджене тлумачення Сімейного кодексу України (дослівно) «…Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом… Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення…» Оскільки я є невісткою, то, за думкою ВМР, не є членом сім’ї моєї свекрухи, хоча ми спільно проживаємо і пов’язані спільним побутом. Вважаю, що цим ВМР порушує законодавство України!

На професійний догляд (у мене є медична освіта) у ВМР спершу не було коштів, а зараз причиною відмови називають не затверджений КМУ додаток до постанови (дослівно) «…щодо догляду на професійній основі Мінохорони здоров’я на даний час не затверджено…».

У зв’язку з цим я втратила компенсацію (у розмірі аж 230 грн), а ще я втратила виплати ЄСВ, право на отримання субсидій і зарахування часу догляду за лежачою свекрухою у трудовий стаж. На подані мною у ВМР заяви я отримала письмову відмову.

Я хочу запитати зі сторінок газети «33-й канал»: а як же бути тим матерям загиблих воїнів, які залишаються на руках у невісток? Адже, за логікою цих недосконалих документів, вони не є членами однієї сім’ї. За захистом своїх і їхніх прав я буду звертатись до Міністерства соціальної політики України і до суду.

Вислухала Ірина ЗОНОВА