А поки низький уклін реконструкторам, боярській банді та гостям міста! Гідно вшанували 100-річчя звільнення Боярки від більшовицької окупації, – зазначив у своєму Фейсбуку після суботного виїзду «Петлюри» до Боярки в компанії вінницької гармати реконстуктор із Вінниці Віталій Головенько.

Адже 17 березня в суботу в Боярці Київської області провели масштабну військову реконструкцію, присвячену 100-річчю від дня визволення міста бійцями УНА, а саме Васильківського коша від військ більшовиків.

Марина Мірзаєва так описала суботню реконструкцію:

Сьогодні виповнилося 100 років з дня визволення Армією Української Народної Республіки міста Боярка від Червоної Армії, більшовицьких окупантів що вчинивши переворот та стративши власного царя, посунули на периметри Російської Імперії аби втримати контроль над периферійними територіями. Наші предки відчули історичний момент та хоробро билися за кожен населений пункт в боротьбі за незалежність аздобуваючи перемогу, перегруповувалися та рухалися далі, на Київ. Цей переможний рейд був звитяжним та визначним але завершився поразкою, пророкувавши наступні 70 років репресій, заслань, винищення інтелігенції, голодомору та інших “цікавих” особливостей Радянського режиму. Реконструкція історичного бою між протиборними силами відбулася біля колишнього сиротинця, де тоді засідали прийдешні окупанти а зараз розміщується міська школа. Символічно що тодішній штаб окупантів та руйнівників нашої державності зараз виховує нове, майбутнє покоління України.

Нагадаємо, що в березні 1918 року, після звільнення, в Боярці почало діяти місцеве самоврядування.Над залізничною станцією підняли український прапор, а кош рушив на Київ.  Під час суботної реконструкції актори-бійці використовували броньовик “Петлюра” та гармату із Вінниці, кулемети та рушниці із холостими набоями.