Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

“Нещодавно у Токіо завершився форум щодо сприяння відбудови України. Там обговорили стратегічні завдання із залученням сучасних технологій, націлених на прискорення відновлення нашої країни. Свої напрацювання та проєкти презентувала й вінницька делегація. Підсумком заходу стала низка попередніх домовленостей щодо налагодження співпраці у реалізації важливих екологічних та інфраструктурних проєктів громади”, – йдеться у повідомленні.

Під час форуму вінницькій делегації вдалося налагодити конструктивний діалог із Японською агенцією міжнародного співробітництва JICA, що є потужною ланкою між урядом Японії, бізнесом та зовнішнім світом. Саме через неї інвестуються різноманітні проєкти у різних країнах світу. Головною метою Вінниці був пошук надійного партнера для реалізації своїх напрацювань. Зокрема, звернули увагу на екологічних заходах, передбачених Зеленим курсом, та побудові нової мостової переправи.

“Те, на що ми робили основні акценти, – це два екологічні проєкти: рекультивація зі встановленням газозбірної системи на Стадницькому полігоні твердих побутових відходів та реконструкція очисних споруд водоканалу в частині встановлення теплових насосів. За першим проєктом, у межах форуму, мали дві робочі зустрічі з компанією Toyota. Варто зазначити, що це продовження нашого діалогу із її головним офісом, який делегація Вінниці розпочала ще торік у Варшаві на виставці та конференції ReBuild.

А за другим паралельно працюємо із компанією Mitsuya. Потрібно сказати, що за обома екологічними проєктами побачили зацікавленість потенційних інвесторів. Тож маємо надію на подальшу співпрацю і, відповідно, сприяння в отриманні обладнання японського виробництва”, – розповів заступник вінницького міського голови Сергій Матусяк.

Також відомо, що компанії, які спеціалізуються на містобудуванні, зацікавилися й презентованим вінницьким проєктом, який стосується будівництва мостового переходу Янгеля-Лук’яненка. Тож на черзі за усіма трьома позиціями ще розробка проєктно-кошторисної документації та інші технічні узгодження.

“За результатами зустрічей ми почули підтвердження готовності японської сторони починати працювати по зазначених напрямах уже цьогоріч. У зв’язку із цим важливими будуть й результати візиту до Японії прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який відбувся 19 лютого. Сподіваємося, що у його перебігу будуть розроблені конкретні інструменти щодо оформлення інвестиційних угод. Адже вимоги та параметри, які ставлять японські компанії відрізняються від тих, які висуваються на європейському рівні”, – додав Сергій Матусяк.