«Наша мета – зустрічати на полі бою противника першими: дроном. Відсікти від нашого солдата максимум засобів ураження противника. Зробити так, щоб заболоття відмовилося від будь-яких активних дій на лінії фронту й залишило ідею окупації нашої держави взагалі. І безпілотні системи, я вірю в це, я зроблю все можливе для того, щоб стали запорукою, відповідно, одним з ключових елементів саме цієї перемоги. Українці щодня, щоночі працюють і розвивають воєнну думку, штовхають технологічний процес, свідками якого ми на сьогодні є».

Це слова Вадима Сухаревського на форумі «Україна. Рік 2024». До 10 лютого він командував 59-ю окремою механізованою бригадою, а після створення нового роду сил у ЗСУ – Сил безпілотних систем Володимир Зеленський призначив його заступником головнокомандуючого ЗСУ. Вадим Сухаревський – легендарний «мор­піх», який 13 квітня 2014 року уперше відкрив вогонь по ворогу. Віднедавна у його відповідальності – безпілотні системи і розвиток застосування дронів. Поки Україна нарощує темпи виробництва квадрокоптерів, вінничани продовжують допомагати технікою землякам на фронті.

– «Пташок» багато не буває – це зброя, – зауважує начальник Вінницької обласної вій­ськової адміністрації Сергій Борзов. – Ми всі розуміємо, що дрони – це не просто очі розвідки, вони рятують життя наших хлоп­ців. Це інші технічні можливості, до яких привчає ця війна. До прикладу: є FPV-дрон, вартість якого майже 500 доларів, і є Mavic, який коштує 2,5 тисячі доларів, – за рахунок цього обладнання спалюють танк, який коштує 4 мільйони доларів. Вій­ськові «пташками» прицільно знищують бронетехніку і живу силу ворога.

За словами Сергія Борзова, тільки за останній тиждень від обласної військової адміністрації у спецпідрозділ  Головного управління розвідки Kraken передали 20 FPV-дронів, для підсилення 95-ї десантної бригади – п’ять FPV-дронів та чотири DJI Mavic3, для воїнів 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, які несуть службу в найгарячіших точках, – 18 FPV-дронів, чотири DJI Mavic3 та DJI Mavic 3T. До речі, самі вій­ськові топкоптером на війні називають DJI Mavic 3, на якому тримається лінія зіткнення, – знімає високоякісні зображення та відео з повітря.

– Ми з Вадимом Сухаревським спілкувались, і я з ним цілком згоден, що теза «генерали готуються до вчорашньої війни» давно відпала. Сьогодні бачимо вплив технологій на полі бою. Чим більше дронів – тим більше життів наших воїнів збережемо.

Олександра Маєвська