Чому такі заходи вкрай необ­хідні у такий непростий період війни, відповів голова громадського об’єднання «Ми — Вінничани» Валерій Коровій:

– Війна, яка йде на виснаження, полягає не лише в оборонних здібностях армії, це й людські та фінансові ресурси. Тому у минулому році тривали серйозні дискусії навколо військового ПДФО. Для розуміння питання наведу деякі цифри: у місцеві бюджети Вінницької області від військового ПДФО зайшло 3, 5 млрд грн — це третина усіх минулорічних надходжень до обласного бюджету. А коли у жовтні минулого року цей податок повернули в державну казну, постало питання щодо спроможності органів місцевого самоврядування на рівні громад реалізовувати ті чи інші проєкти. Незрозумілою є й ситуація по збалансуванню місцевих бюджетів, адже піднялася мінімальна заробітна плата в бюджетній сфері. А 70% видатків бюджетів, особливо в сільській місцевості, — це зарплати та соціальні видатки. Бачимо, що довелося «заморозити» й чимало соціальних проєктів, які планувалися на рівні громад. Люди в невідомості, як далі розвиватися і які інструменти для цього можна використовувати.

Але, як відомо, у 2023 році Україна стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Це означає, що наша держава має можливості для отримання грантової під­тримки окремих програм, які будуть розвиватися Європейським Союзом. Та тут ми зіштовхнулися з ситуацією, коли стало зрозуміло, що є потреба громадянського суспільства до кращого освоєння усіх аспектів грантової діяльності.

Тому в рамках громадського об’єднання «Ми — Вінничани» ми провели консультації з нашими партнерами і дійшли спільної думки розпочати серію навчань, практичних тренінгів у написанні грантів, зокрема й міжнародних, — повідомив Валерій Коровій.

Валерій Коровій – голова ГО «Ми – Вінничани»

Перший такий тренінг відбувся у Липовці. Туди з найближчих громад з’їхалися активні представники бюджетних організацій — вчителі, медики, соці­альні працівники, а також підприємці та колишні військовослужбовці, які шукають можливості для старту власної справи.

Завдяки профе­сійній команді викладачів освітньої академії UAdvise учасники тренінгу отримали практичні кейси у сфері соціального проєктування, грантрайтингу та фандрайзингу.

– Цей захід допоміг побачити інші можливості, не боятися моделювати та втілювати у життя творчі плани та задуми. Повертаюся на роботу з чітко осмисленим баченням можливих проєктів та шляхами їх реалізації. Тому дякую громадському об’єднанню «Ми — Вінничани» за сучасне та актуальне просвітництво! — подякувала Олена Мельник зі Стрижавки.

Учасники навчань готові писати успішні гранти

Багато нового та корисного отримали на цьому тренінгу не лише ті, хто вперше цікавиться грантрайтингом, але й вже досвідчені громадські активісти.

– Було вже багато грантових заявок, але ми не розуміли, чому не перемагаємо, чому нас не бачать і що ми робимо взагалі не так. Але саме на цьому тренінгу ми чітко зрозуміли свої помилки. Уже знаємо, що потрібно виправити і над чим ще потрібно працювати. А отже, ми зможемо перемогти, — поді­лилися враженнями від навчань учасниці з Луко-Мелешківської громади.

– Неодноразово брала участь у тренінгах, тому хочу від­мітити, що тут було дуже інформативно, жваво і навіть весело. Надіюся, що 95% учасників після такого насиченого тренінгу напишуть гранти і успішно їх реалізують! — побажала Інна Харькова з Немирова.

У громадському об’єднанні «Ми — Вінничани» анонсують продовження тренінгів та навчань у інших громадах. Де і коли — шукайте інформацію на ресурсах ГО «Ми — Вінничани»:

Фейсбук: https://www.face­book.com/Vinsila2021

Телеграм-канал: https://t.me/myvinnychany