Загалом в альбомі та проекті відображені близько 500 українських хат під соломою…

– Це багатство з усієї України, яке я збирав 20 років по 800 селах. Знаєте, в цих хатах не лише побут та звичаї українців, а серце, душа і пісня України! На жаль, нині вона занепала і зникає…, – розповів Володимир Козюк

Першим на презентацію альбому виступив батько Козюка – Євген Іванович, який розповів досі невідомі факти і деталі творчого сходження сина до успіху та цієї унікальної збірки.

Про перший фотоапарат в родині та бійку Володимира із хуліганами батько розповів творчому та владному бомонду Вінниччини… Адже в залі були присутні народні депутати, губернатор області та весь цвіт культурної інтелігенції Вінниччини.

– Фотографією Володимир захопився ще в дитинстві, коли я тоді виграв у газеті «Обрії Комунізму» фотоапарат. І всі ми навчились синів, фотографувати. А «Хату під стріхою» він готував останні 20 років і в цій роботі були дуже моменти., – розповів Євген Іванович Козюк. – Бо якось під Вінницею ми знайшли стару хату та поїхали її фотографувати. І до нас від неї вийшли два бандіта із дробовиком. Хотіли з нас гроші та ключі від мого «Москвича»! Тоді Вова сказав мені тоді: «Тату йдіть в машину і заводьте її… Я й пішов. А вже за мить ті двоє лежали на землі і рили її носом. А дробовик він розбив об великий камінь…

В святковий вечір Володимира Козюка привітали народні депутати Сергій Кудлаєнко та Олександр Домбровський, поетеса Ніна Гнатюк, ансамбль «Барвінок», друзі та шанувальники творчості відомого художника, фотографа, мандрівника та менецата.