У березні зазвичай висаджують насіння на розсаду баклажанів, перцю, капусти і, звичайно ж, помідорів. При цьому варто пам’ятати про такі речі:

Не потрібно поспішати із посадкою насіння помідорів на розсаду. Краще, якщо на момент висадки у відкритий ґрунт вона буде меншого розміру, аніж надто високою: так розсада простіше приживеться у ґрунті.

На кожній пачці насіння вказаний період вегетації рослини, наприклад, 62-65 днів. Якщо висаджуватимете помідори у відкритий ґрунт 20 травня, то від цієї дати відрахуйте назад 60 днів +3-5 днів, необхідні для сходу насіння. Орієнтуйтесь на ці терміни для посадки.

Як підготувати ґрунт для розсади помідорів

Візьміть 10 літрів купленого ґрунту, додайте до нього 1 літр вермикуліту (для розпушення ґрунту) та 1 літр біогумусу (для збагачення корисними речовинами). Перемішайте компоненти, після чого приготуйте розчин фітоспорину для обробки та дезінфекції ґрунту. Фітоспорин – це природний біофунгіцид для лікування та профілактики грибкових та бактеріальних хвороб, включаючи фітофтору, борошнисту росу, паршу, чорну ніжку, які дуже небезпечні для помідорів.

Беремо 1 столову ложку пасти фітоспорину, кладемо в пляшечку і додаємо 2 столові ложки теплої кип’яченої води, ретельно збовтуємо. Маточний розчин фітоспорину готовий. Тепер із нього потрібно зробити робочий розчин для обробки ґрунту для розсади помідорів.

Далі на 1 л теплої кип’яченої води беремо 1 чайну ложку маточного розчину фітоспорину. Перемішуємо, переливаємо у пляшечку з пульверизатором. Потім обприскуємо ґрунтову суміш і перемішуємо її. Розчин фітоспорину буде дієвим 3-5 днів, зберігайте його подалі від сонячного світла, в прохолодному місці.

Оброблену фітоспорином ґрунтову суміш пересипаємо в ємність. Якщо вирощуватимете помідори без пікірування, висота шару ґрунту повинна становити 8-10 см.

Викладаємо насіння томатів на відстані 5-6 см одне від одного, після чого присипаємо землею на 0,5-1 см. Зверху ще раз збризкуємо робочим розчином фітоспорину, ставимо коробку з розсадою в пакет і забираємо в тепле місце (+22-25 градусів) за Цельсієм) до появи сходів.