Розробки та продукція ДНВП «Геосистема» не мають аналогів в Україні і здатні конкурувати на міжнародному рівні.

Підприємство створене наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 01 листопада 1996 року № 120 в зв’язку з реорганізацією ВО «Аерогеоприлад» та виділенням з його складу самостійних підприємств шляхом перетворення Вінницької науково-виробничої лабораторії «Геосистема».

Підприємство має необхідні виробничі потужності, на яких працює колектив в 68 осіб. За цей час підприємство не тільки зберегло свої потужності, але й наростило свій виробничий потенціал.

ДНВП «Геосистема» підпорядковується та знаходиться в управлінні Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру і Міністерства аграрної політики і продовольства.

Незважаючи на об’єктивні причини, викликані анексією Криму та війною на східних кордонах, скрутну фінансово-економічну ситуація в державі, за 2016-2017 роки показники фінансового стану підприємства характеризуються наступним:

Чистий дохід від реалізації продукції за 2016 рік склав 21,6 мільйона грн., а за 2017 рік склав 21,49 млн. грн..

Чистий фінансовий результат за 2016 рік склав 2,2 мільйона грн., за 2017 рік склав 1,6 мільйона грн.

Середньомісячна заробітна плата працівника підприємства за 2016 рік склала 9,386.60 грн., за 2017 рік середньомісячна заробітна плата склала 9,791.2 грн.

Підприємство не має заборгованості по платежах до бюджету.

Сплачено податків та зборів за 2016 рік у розмірі 5620,8 тис. грн., за 2017 рік – у розмірі 6332,0 тис. грн.

Враховуючи нагальну потребу в забезпеченні обороноздатності країни, збереженні її суверенітету і незалежності в останні роки основна діяльність підприємства була скерована на виконання оборонних замовлень.

У 2016-2017 роках підприємство виконувало вісім таких договорів. Були розроблені та встановлені на аерофотознімальних літаках Повітряних сил України засоби оптико-електронної розвідки та цифрової аерофотозйомки. В військові частини поставлені сучасні цифрові станції та технології для дешифровки та обробки цифрових знімків. В теперішній час на підприємстві ведуться дослідно-конструкторські роботи по створенню цифрових аерознімальних комплексів для переоснащення бойових реактивних літаків.

Ці роботи носять характер особливо важливих завдань, пов’язаних з забезпеченням національної безпеки і оборони України в умовах фактичної військової агресії, викликаної анексією Криму Російською федерацією та активізацією терористичної діяльності незаконних військових формувань в окремих районах Луганської і Донецької областей.

Виконання зазначених завдань є пріоритетним та перебуває під особливою увагою Міністерства Оборони України та Генерального штабу; контролюється Радою національної безпеки і оборони України.

Проте, як об’єктивно вважає колектив ДНВП «Геосистема», протягом останніх трьох років, оскільки приміщення підприємства розташовані на землі, яка прилягає до мікрорайону «Вишенька» у місті Вінниці, в невідомих нам посадових осіб вищої ланки названих органів управління виникло бажання довести підприємство до банкрутства, щоб потім приватизувати його за безцінь і створити замість нього будівельний майданчик для чергового торгівельно-офісного центру або комерційної житлової забудови.

Про це свідчить насамперед «епопея» з продовженням з директором нашого підприємства трудових контрактів. В 2015 році відбулась перша спроба призначити на посаду директора ДНВП «Геосистема» в обхід визначеної законом процедури потрібну людину, яка буде лояльною до забаганок замовників.

Коли це під впливом громадськості та нашого трудового колективу не вдалось, директор ДНВП «Геосистема» Малов В.І. був допущений до конкурсу, визнаний його переможцем і з ним був переукладений контракт.

В 2016 році підприємство повністю виконало річний фінансовий план, хоча це було ускладнено скрутною фінансово-господарською ситуацією в державі, своєчасно та в повному обсязі виконало два оборонних контракти в інтересах МО України. Але ситуація з переукладенням з директором підприємства трудового контракту виявилась тотожною.

Починаючи з 22 березня 2017 року «Держгеокадастр» не видавало наказів про звільнення директора Малова В.І. або призначення керівником іншої особи, не проводило з керівником підприємства розрахунку, а звернулось до Вінницького міського суду Вінницької області з надуманими позовними вимогами. Лише наприкінці 2017 року було затверджено мирову угоду, контракт з Маловим В.І. був переукладений, але системні дії, скеровані на фактичне знищення підприємства та його трудового колективу продовжились.

Наскільки нам відомо, після отримання фінансового звіту директора підприємства за 2017 рік в Держгеокадстрі 02 березня 2018 року відбулась нарада, на якій розглянуто питання виконання умов контракту директором ДНВП «Геосистема». Нарада відбулась за участі Першого заступника Голови Держгеокадастру та 4-х директорів департаментів (чи незабагато посадовців, які при цьому отримують доволі велику зарплатню в структурі Держгеокадастру в воюючій країні ?). Формат цієї наради дає нам підстави вважати, що посадові особи Держгеокадастру існують в своєму паралельному світі і їм нічого не відомо про триваючу з боку Росії агресію і виконання підприємством насамперед оборонних замовлень; про існуючі інфляційні процеси та загальний фінансово-економічний стан в галузі. Доводи директора ДНВП «Геосистема» та зроблений ним ґрунтовний аналіз показників фінансово-господарської діяльності підприємства залишились поза увагою присутніх директорів департаментів Держгеокадастру та призвели до хибного висновку про невиконання директором ДНВП «Геосистема» чотирьох пунктів одного із розділів контракту (хоча на нараді обговорювались питання лише часткового невиконання вимог двох пунктів одного із розділів контракту).

Висловлювання, які допускали присутні на нараді директори департаментів складали враження, що ці особи діють в інтересах ворогів та скеровані на знищення обороноздатності і суверенітету України, оскільки зводились до того, що «війна-війною, але прибуток понад усе і ніхто не зобов’язував директора ДНВП «Геосистема» укладати договори в інтересах МО України для забезпечення обороноздатності. Треба було шукати інших контрагентів, які б давали прибуток».

Така позиція посадових осіб Держгеокадастру та Міністерства аграрної політики і продовольства штучно створює напружену обстановку в колективі ДНВП «Геосистема», негативно впливає на якісне та своєчасне виконання поставлених завдань та, як ми об’єктивно вважаємо, скерована насамперед на доведення підприємства, серед іншого оборонної галузі, до штучного банкрутства та заволодіння землею в своїх корисливих цілях. Про це свідчить і той факт, що на землях суміжного підприємства (Казенне державне підприємство «Форт») вже існує будівельний майданчик для спорудження комерційної житлової нерухомості.

Залишення існуючої ситуації без контролю з боку відповідних посадовців, правоохоронних органів та громадськості дають колективу ДНВП «Геосистема» підстави вважати, що в подальшому держава буде змушена придбавати продукцію та обладнання за кордоном, використовуючи значні кошти в іноземній валюті, а виниклі штучно створені обставини призведуть до скорочення кількості робочих місць, зменшення розміру нарахованих і сплачених податків. Позиція безпосередніх керівників Держгеокадастру, про яку ми змушені повідомити не є ані патріотичною ані державницькою.