НАЗЯВО остаточно вказало на плагіат шкарлета. На черзі Петрушенко? Нацагентство із забезпечення якості вищої освіти остаточно вирішило, що у дисертації ексміністра освіти Сергія Шкарлета є плагіат.

У НАЗЯВО знову зареєстровано скаргу О.Смірнова щодо можливих фактів академічного плагіату у тексті докторської дисертації та наукової статті Вікторії Петрушенко.

У скарзі він вказує на те, що в дисертації та статті виявлені порушення академічної доброчесності, які підпадають під визначення академічного плагіату.

У скарзі вказується, що 24 червня 2008 року у спеціалізованій вченій раді Вінницького національного університету Вікторія Петрушенко захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук.

Далі вказується на більш як 10 фактів ймовірного плагіату в дисертації В. Петрушенко. Крім того, наводяться факти порушень академічної доброчесності в науковій статті. Основні джерела — російські.

Як відомо, Вікторія Петрушенко під час попередньої скарги, яка надійшла від того самого науковця О. Смірнова до НАЗЯВО, звернулась до вінницького окружного Адміністративного суду із вимогою заборонити НАЗЯВО розглядати її дисертацію на предмет порушення доброчесності. Суддя О. Вільчинський до закінчення розгляду справи заборонив НАЗЯВО оголошувати результати розгляду. Це викликало величезний резонанс в Україні. До МОЗ надійшли скарги від нардепутатів, громадських діячів. Результат — попередні вибори на посаду ректора Вінницького національного медуніверситету були скасовані. Вікторію Петрушенко наказом зняли із в.о. ректора вузу.

Але до сьогодні вона судиться із НАЗЯВО. Вже змінили суддю у справі О. Вільчинського на Н. Віятик. І вона винесла рішення — заборонити НАЗЯВО розглядати заяву О. Смірнова. Але лише ту, першу, бо там був електронний підпис науковця. В решті вимог суд відмовив. Вікторія Петрушенко спочатку радісно повідомляла про однозначну перемогу в суді. Вдумайтесь, не тому, що вона чесно здобула науковий ступінь, не порушувала академічну доброчесніть, а тому, що начебто добилась того, що Національне агентство не має права там шукати його.

Але через деякий час повідомила інше — звертається з апеляцією на це рішення. Цікаві повороти…

А тим часом вже є фінал у справі ексміністра освіти Шкарлета.

НАЗЯВО звернулося до МОН з поданням про позбавлення Шкарлета наукового ступеня доктора економічних наук.

Про це повідомив колишній доцент Сумського державного університету, той самий науковець Олег Смірнов. Він також опублікував відеозапис засідання агентства.

«Попри всі намагання звинуваченої особи відтягнути цю справу, НАЗЯВО одноголосно проголосувало за те, що в докторській дисертації Сергія Шкарлета є плагіат», – прокоментував Смірнов.

Сьогодні ще відбудеться засідання в шостому Апеляційному адміністративному суді щодо заборони Нацагентству розглядати справу Шкарлета. Однак аналогічне засідання вже відбувалось після голосування НАЗЯВО.

Спочатку фахівці Нацагентства погодились, що у дисертації є плагіат, а потім суд «заборонив» їм розглядати це питання. Зрештою, суд скасував власне рішення.

Раніше, у грудні 2023 року, Комітет з питань етики НАЗЯВО підтвердив наявність плагіату в дисертації Шкарлета. У лютому ексміністр поскаржився на цей комітет.

Потім до НАЗЯВО знову надійшла скарга щодо ймовірного плагіату у науковій роботі Шкарлета. За словами Олега Смірнова, дисертація Шкарлета за 2008 рік на 24% складається з плагіату російського першоджерела.

Також під час нещодавнього аналізу роботи фахівці знайшли 6 джерел, з якими є великі текстові збіги без посилань та перефразувань. Дисертація також містить «списані» формули, таблиці і схеми.

Цікаво, що цей самий науковець Олег Смірнов подав скаргу на дисертацію професорки Вінницького медуніверситету Вікторії Петрушенко.

То, скоріше за все, такий шлях чекає і одну із претенденток на посаду ректора ВНМУ?

Тетяна Редько

Від редакції. Нехай переможе найдостойніший! «33-й» і далі обіцяє бути об’єктивним у висвітленні подій та перегонів. Тримайте і далі з нами зв’язок та повідомляйте про порушення.