На фото: учасники заходу, представники майже 70 громад Вінниччини

Про це говорила на першій щорічній зустрічі переможців конкурсів громадських ініціатив «Час діяти, Україно!» та бізнес-ідей «Роби своє» директорка Фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай. Захід за участі майже 70 представників громад Вінниччини проходив у м. Ладижин 28 лютого.

«Завдяки діяльності Фонду 140 громад по всій Україні вже навчилися проєктного менеджменту, навчилися писати грантові заявки, і, окрім коштів МХП, вони вже залучають інших донорів. І це, мабуть, найцін­ніша історія для нашого фонду. Адже зараз в Україну заходить багато коштів від іноземних донорів, і у ваших силах, крім коштів МХП, залучити і фінансування від інших донорів. Тобто збільшити ті ресурси, які ви можете залучити в розвиток громад, — зазначила на зустрічі Тетяна Волочай. — Дякую всім керівникам проєктів, керівникам громад, хто долучився до заходу, а також усім директорам локальних підприємств МХП, які власне працюють, надають робочі місця сплачують податки до бюджетів ваших громад і дають можли­вість реалізувати такі гарні проєкти спільно з фондом «МХП-Громаді» та підприємствами МХП на цій території».

Директорка Фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай

Співпраця з громадами є важливою і для ПрАТ «Зернопродукт МХП», адже товариство веде господарську діяльність майже на всій території Вінниччини, — про це на заході говорив Володимир Прокопчук, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП».

«Спільно із нашим стратегічним партнером БФ «МХП-Громаді» ми сприяємо розвитку наших територій та доброту мешканців. Одним із прикладів такої співпраці є конкурс бізнес-ідей «Роби своє», завдяки якому у громадах створюються додаткові робочі місця, — сказав Володимир Прокопчук. — При цьому вектор проєктів з розвитку бізнес-ідей поступово зміщується на підтримку військових та членів їх сімей. Адже великий бізнес сьогодні не лише заробляє гроші та сплачує податки, а й підтримує бажання людей відкривати власні справи, покращувати рівень життя у громадах, і залучати додаткові надходження до місцевих бюджетів. Недарма ж наш девіз: «Разом робимо важливе!»

Володимир Прокопчук, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП»

Навіть попри війну та кризу наші громади повинні розвиватися. Ми маємо створювати для жителів регіону комфортні умови для проживання. На цьому наголосила під час виступу на заході помічник народного депутата Миколи Кучера, депутат Вінницької обласної ради Ма­р’яна Нарожна.

«Тільки разом ми зможемо досягти поставленої мети — дійти до перемоги в розвиненій країні. Тому дякую компанії МХП та Благодійному фонду «МХП-Громаді» за пос­тійну підтримку громадських ініціатив. І дякую всім і кожному, хто залишився в Україні та продовжує працювати задля підтримки її економіки, розвитку громад та забезпечення ЗСУ. Дякую, що наближаєте нашу перемогу!» — сказала Мар’яна Нарожна.

Довідково: у 2023 році на Вінниччині за підтримки МХП було реалізовано 133 проєкти загальною вартістю понад 40 млн грн.

Наші громади дійсно розвиваються, і це помітно по якості написаних у 23 році проєктів і по нових ідеях. Адже ми практично відійшли від встановлення дитячих майданчиків, а долучилися до облаштування інклюзивних центрів, відкритих просторів, створення класів безпеки. На цьому наголосив керівник групи соціального розвитку Вінниччини Петро Андрієць.

Загалом на зустрічі в Ладижині були представлені результати 54-х громадських ініціатив та бізнес-ідей, вдало реалізованих на Вінниччині у 2023 році. Учасники заходу обмінялися безцінним досвідом, а, можливо, запозичили для себе найцікавіші практики з реалізації проєктів і вже з нетерпінням чекають на старт цьогорічного грантового сезону, який має початися вже в березні.

Сергій ГОДУН