Під час наради, яка пройшла у Вінницькій ОВА стосовно ветеранської політики, в якій взяли участь голови районних адміністрацій та керівники територіальних громад, виявилось, що 35 громад затвердили місцеві програми підтримки військових та їх родин, проте 18 проігнорували такі вимоги.

Під час виступів голови ОВА Сергія Борзова, його першої заступниці – Наталі Заболотної, керівників департаментів обговорили кроки, які має зробити кожна громада та область для втілення в життя комплексної програми щодо підтримки ветеранів.

Адже це питання не тільки тепер стоїть гостро, воно буде пріорітетним десятки років в Україні, наголосили спікери. Тому потрібно розробити чіткі кроки від того як зустріти ветерана, подбати про його здоров’я, психологічний стан, але й де його трудовлаштували, як підтримати демобілізованого воїна та родину, допомогти вирішити проблеми – соціальні та юридичні.

Крім того обговорили як працювати із родинами зниклих військових та тих, хто потрапив у полон, куди конкретно звертатись, якщо така звістка надійшла в родину.

Під час наради виступили дотичні до ветеранської політики службовці – представники департаменту соціальної та молодіжної політики, обласного центру соціальних служб, працівники “Ветеранського простору”, “Ветеран Хабу” та очільники департаменту охорони здоров’я й реабілітації, освіти.

“Кожен голова громади повинен знати, що відбувається в області, що зроблено у громадах і, що ще необхідно зробити. Громади – це ті, хто найближче до захисників та їх родин. І що б ми не робили на рівні області, без належної роботи у громаді ми не зможемо охопити кожного ветерана. Мають розуміти всі, що чим більше ветеранів, тим більше маємо працювати”, – зазначив голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

Заступниця директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко наголосила, що потрібно негайно створити бази даних сімей ветеранів, які потребують програми соціального відновлення із залученням коштів від Товариства Червоного Хреста. Вона повідомила і про перший в Україні онкологічний центр реабілітації для військових та облаштування “Палат Героїв”. Це для тих, кого не вдасться за станом здоров’я поставити на ноги.

А будуть і такі.

В кожному закладі охорони здоров’я медперсонал має пройти перепідготовку і стосовно психологічної реабілітації, щоб працювати з пацієнтами.

За наявними даними, 35 тисяч людей можуть потребувати психологічної допомоги на Вінниччині. Тому виступаючі наголосили, що у кластерних лікарнях потрібні центри психічного здоровʼя.

І вони мають бути вже до кінця року у всіх закладах.

“Цієї ночі зустрічала потяг із пораненими. Там був і мій двоюрідний брат. Хочу поділитись, що мене приємно здивувало – як чітко працюють фахівці, зокрема цивільна та військова медицина, немов швейцарський годинник. Так само маємо працювати і ми”, – наголосила перша заступниця голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

На Вінниччині зараз працює 4 професійних ветеранських центри. А до кінця року їх має бути 50.

Ще до 1 жовтня 2023 року усі громади Вінниччини мали наявні програми привести у відповідність до вимог часу. Проте зробили це лише у 35 громадах. Затвердили місцеві програми підтримки військових та їх родин, ще 18 – включили заходи, які відповідають обласній програмі, проте 10 громад так їх і не затвердили.

Найактивнішими виявилися Вінницька, Ладижинська, Тульчинській та Хмільницька громади.

“Ветеранська політика має бути ключовим напрямком роботи, а ресурси для її реалізації повинні відповідати цій меті! Військовим потрібно адаптуватися до цивільного життя, тож маємо супроводжувати їх у вирішенні всіх питань. Особлива увага має приділятися родинам важкопоранених, яким завжди потрібна допомога. Це й оформлення документів, військово-лікарська комісія, медико-соціальна експертна комісія, отримання довідок про безпосередню участь, лікування та реабілітації. Ми усе відпрацьовуємо крок за кроком. Для цього мобільні бригади ключових департаментів облвійськадміністрації приїздять у ці сім’ї та допомагають їм. Але чому родини мають чекати, поки приїде мобільна група? Чому вони не отримують належної підтримки у своїх громадах? Відповідь проста – це відсутність налагодженої роботи на місцях. А друга причина – відсутність фахових спеціалістів. І, по-третє, немає бажання та відповідальності. Ще раз наголошую: кожна відповідальна особа має бути на зв’язку та комунікувати з пораненими! Як ветерани, так і члени їх родин, мають почуватися потрібними та захищеними у себе в громаді!”, – наголосив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Крім того поставив умову – виправити усі вказані недоліки за два тижні.
Про мільйон і 10 зарплат компенсації, які може отримати підприємство, як приватне так і комунальне, яке влаштує на роботу ветерана, повідомила і очільниця обласного центру зайнятості.

Детальніше про все – в газеті «33-й канал».

Тетяна Редько
Фото та відео Сергія Хіміча