Пані Давиденко стала однією з 5-ти жінок-політиків – членкинь офіційної делегації з України, яких Державний департамент США обрав для участі у програмі «Посилення впливу жінок у політиці». Серед інших учасниць були депутатка Верховної Ради України Світлана Войцеховська, депутатка Хмельницької обласної ради Інна Ящук, депутатка Мелітопольської міської ради Ірина Славіна та представниця Кропивницького Люба Лук’янцева.

«Це велика честь – представляти свою країну, своє місто на такому високому рівні, — коментує Ганна Давиденко. – Такі відрядження дозволяють набути цінний багаж закордонного політичного досвіду. Йдеться не лише про конкретні успішні кейси вирішення багатьох питань, а й знайомства на дуже високому рівні з політиками США».

Програма обмінів міжнародних відвідувачів є безкоштовною для її учасників. Усі витрати в її рамках покриваються із бюджету Сполучених Штатів Америки. Основною метою програми є дослідження ролі жінок у політиці та в роботі уряду в Сполучених Штатах Америки на національному, регіональному та місцевому рівнях. У рамках програми представниці України перебували перший тиждень у столиці США місті Вашингтоні. Після цього відбулись візити до 5-ти штатів у різних куточках країни: Меріленд, Кентуккі, Флорида, Колорадо та Міннесота. Це дозволило ближче познайомитися з громадським і політичним життям американських жінок-політиків.

«Мені дуже хотілось, щоб якомога більша кількість людей дізналась про особливості урядування у США. Саме тому більшість із усіх подій та заходів перебування я максимально намагалась висвітлювати на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook», — додає Ганна Давиденко.

Програма передбачала зустрічі з жінками-політиками США, представниками уряду США, депутатами та депутатками різних рівнів, у тому числі Конгресу та сенату. Метою таких зустрічей було обговорення стратегій підвищення впливу жінок на політику, просування жінок до органів влади та надання підтримки. Також переймали досвід успішних моделей підтримки жінок для підвищення їхньої участі в політиці й створення міжфраційних об’єднань жінок-політиків.

«Нашу делегацію жінок-політиків з України, депутаток рад різних рівнів представляли на засіданнях сенату чи Палати представників і у столиці, і в усіх штатах. І кожного разу нам аплодували стоячи члени Конгресу.

У такі моменти нас переповнювали найтепліші відчуття. Просто хочеться щиро подякувати американським колегам за таку увагу та підтримку України в наших скромних персонах».

За період свого відрядження представниці української делегації встигли отримати звання «почесних депутатів» міста Джексонвілл та грамоти і подяки від Конгресу і сенату.

«Якщо дуже коротко про загальне враження від перебування у США, то можу сказати наступне. Сполучені Штати — це країна безпрецедентного дотримання усім суспільством правил і законів. Демократія у США базується на індивідуальному праві. Передовсім — повага до прав кожної людини. І при цьому громадяни є політично свідомими і активними. Я стала свідком реакції суспільства на стрілянину у школі Флориди. По усій країні піднялася хвиля — суспільство почало відразу вимагати від влади посилення контролю за зброєю.

І як тут не згадати слова професорки Кетрін Раддер: «Я критикую політику моєї країни, бо я знаю її слабкі сторони. Я чітко як громадянка знаю, що мені не подобається і як це можна покращити. Але за це я і люблю свою країну. Це моє право, як і право кожного американця — критикувати владу, вимагати дій і робити життя в Америці кращим. Це важливо, що люди не мовчать і виходять на акції протесту. Вони такими чином демонструють свою позицію, впливають на політиків і змінюють ситуацію».

І наостанок. У США я вкотре переконалась, що жінки-політики будь-де — і в США, і у Швеції, і у Замбії, і в Україні — працюють не лише розумом, а й серцем. Тому потрібно збільшувати кількість жінок при владі по усьому світі і в нашій державі без винятку. І тоді світ стане добрішим, чуйнішим і людянішим. Я в це вірю, бо разом зможемо все!»

Олег РИБАЧУК