Стояти на боці України у її протистоянні Росії – це не вихід, це лише ескалація напруженості, адже РФ не є агресором, а лише відстоює власні інтереси. Про це в інтерв’ю словацькому мовнику RTV заявив віце-спікер парламенту Словаччини Андрей Данко.

За його словами, “життя не чорно-біле” і до вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року “доклали руку всі, навіть українці, які не змогли розібратися з російською національною меншиною”.

“Росіяни прийшли на цю територію з почуттям допомоги своїй нації”, – підкреслив словацький віце-спікер.

Данко також зазначив, що в разі обрання лідером країни “спілкувався б з опозицією твердою рукою і робив саме те, що робить Віктор Орбан в Угорщині”.

Тим часом через проросійську позицію  Словаччину припинили запрошувати на зустрічі в ЄС і НАТО.

У четвер, 7 березня, представники 28 країн, включаючи Україну та США, провели спеціальну телеконференцію на рівні міністрів. Проте жодного представника Словаччини не запросили на зустріч, організовану Францією, пише Euractiv.

Зазначається, що це стало закономірною реакцією на коментарі прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який під час зустрічі перед Паризьким самітом "розкритикував стратегію Заходу щодо України".

Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що після того, як Фіцо прийшов до влади, Словаччину більше не запрошують на різні закриті форуми в ЄС і НАТО через загравання з кремлівським режимом.

"Колишні колеги-міністри розповідали мені, що союзники бояться витоку інформації. Вони бачать неконструктивний підхід зі словацького боку. Іншими словами, зовнішня політика Словаччини наразі перебуває в дуже поганому стані, і це для нас збентеження", — сказав Надь.