Цими вихідними у Вінниці відбувся «Єврейський вікенд». В його рамках обговорили єврейську культуру, жіноче підприємництво та чому жінкам не потрібно боятись розпочинати власний бізнес. Виконавча директорка «Проекту Кешер», очільниця благодійного фонду «Жіночі можливості» Влада Недак розповіла про співпрацю із вінничанами.

«Проект Кешер» – це всеукраїнська жіноча єврейська організація, яка вже понад 20 років допомагає жінкам зі всієї України.

«Ми знаємо, що Вінниця є містом із великою єврейською історією. Зараз тут перебуває дуже багато жінок, з ними ми зустрічаємося у наших проєктах. Метою «Єврейського вікенду» було розказати про сучасну Вінницьку громаду як українцям, так і представникам єврейської общини. З іншого боку, ми хотіли об’єднати жінок, надати їм підтримку та розповісти про нові можливості. Я дуже ціную та вірю у нетворкінг і вважаю, що корисні контакти та історії успіху є більш ефективними ніж, іноді, навіть гроші», – поділилась Влада Недак.«Єврейський вікенд» не перший захід, який «Проект Кешер» провели у місті. Раніше у Вінниці відбувся захід «Мами-доньки» – авторський семінар для матерів з дівчатами-підлітками 12-14 років. Він проходив 4 дні, протягом яких із учасницями говорили про конфлікти, дорослішання, культуру та ідентичність.

«У нас є декілька працівниць у Вінниці. Ми бачимо що це локальна місцевість, де люди більш-менш не відчувають такої напруги війни, як у прифронтових областях. Тут знаходиться багато жінок-переселенок, тому ми маємо запити і на мінігранти. Маємо у області і наших грантерок. Також підтримали ноутбуками матерів, у яких декілька дітей. Вінниця для нас стратегічно цікава», – поділилась Влада Недак. У пріоритеті організації – проєкти зі збереження жіночого здоров’я, культурні заходи підтримка вагітних та мам з дітьми до одного року. Фонд «Жіночі можливості» працює із можливостями навчального, технічного характеру для жінок та надає мінігранти.

На «Єврейському вікенді» представники фонду подарували вінницькій викладачці ноутбук, який є необхідним у її роботі. Раніше жінка виконувала свою роботу на телефоні. А під час панельної дискусії вчителька англійської мови, засновниця і керівниця мовного центру «Bridge» Ліана Петренко розповіла, як завдяки мінігранту від «Проекту Кешер» змогла купити необхідне обладнання.«Я сумнівалася, думала, що недостатньо значима для цієї допомоги, адже я проста вчителька англійської. Мене підштовхнула подати заявку на грант моя старша донька. Вона допомогла мені із реєстрацією, – розповіла Ліана Петренко. – Для своєї школи я отримала блок до джерела безперебійного живлення та гелевий акумулятор. Це дало можливість працювати з дітьми під час погодинних відключень світла».

За словами Ліани Петренко, приміщення центру стало таким собі неофіційний «пунктом незламності», до якого приходили батьки та заряджали свої телефони. А на початку повномасштабного вторгнення діти військовослужбовців місяць навчались безкоштовно. Зараз у підприємиць Вінниччини є можливість подати заявку та отримати мінігрант від фонду «Жіночі можливості» у розмірі 70 тисяч гривень на придбання необхідного обладнання для розвитку бізнесу та створення нових робочих місць. Детальну інформацію про мінігрант ви можете знайти за посиланням. Зареєструватись можна до 31 березня включно заповнивши онлайн-форму.