За три десятиліття своєї донорської діяльності. Чоловік має рідкісну групу – четверту позитивну. Одна така донація рятує три життя.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу “Суспільне. Вінниця”.

Заслужений донор України Ігор Стремецький здав кров 148 разів. За словами чоловіка, процедура донації завжди однакова – спочатку реєстрація, а далі консультація з лікарем-терапевтом. Після проходження усіх питань відбувається забір крові з пальця, щоб дізнатися норму гемоглобіну. Це допомагає визначити стан здоров’я людини.

Ігорю Стремецькому – 50 років. Він працює столярем-будівельником на залізниці понад 15 років. Почав здавати кров ще 30 років тому через війну – після служби в батальйоні миротворчих сил Організації об’єднаних націй у тодішній Югославії. А 22 січня 2021 року вінничанину присвоїли звання Заслуженого донора України.

“Подзвонили. Я навіть не знав, що таке взагалі дають. Сказали, що мене подали у заявку. Сказали, що маю право отримати заслуженого донора України. Я ніколи в житті не прагнув отримати це звання. Вважаю, що це повинно бути в кожного у душі. Я знаю, що багато людей, які хворі, зокрема діти та наші, потребують цієї крові. Думаю зараз це дуже потрібно. І кожна людина могла б зробити внесок свій”, – розповів Ігор Стремецький.

Завідувачки відділу забезпечення донорськими кадрами Наталії Баяк підкреслила, що рідкісна група крові донора – важливий ресурс. Адже четвертої групи крові не так багато. Тому вона закликала усіх охочих приходити та поповнювати запаси.

Здавати кров можна раз на два місяці. Забір стандартний – 470 мілілітрів. Цим донори не лише допомагають іншим, а й підтримують власне здоров’я.