18 березня небайдужі українці з плакатами та жовто-синіми прапорами зібрались у столиці на Майдані, аби висловити своє обурення діями влади та з вимогою про імпічмент Петру Порошенку.

Після того був проведений автопробіг до будинку Президента в смт Козині. Серед присутніх на всеукраїнській акції було півсотні вінничан та мешканців Тульчина, які викупили цілий вагон поїзда. Керівник громадської організації «Рада Майданів Вінничини» Петро Гандурський розповів усі подробиці з перших вуст.

– У Києві зібрались українці, аби виступити за імпічмент Президенту, зміну виборчого законодавства та зняття недоторканності. Після цього нам вдалось поспілкувались із журналістами телеканалів «Прямий» та «NewsONE» і розповісти про надзвичайну подію, яка трапилась 23 січня у Вінниці. Вважаю, що пам’ятник Кобзарю не просто був демонтований, — каже Петро Гандурський. — Це було зроблено досить ганебно. Нормальні люди не приходять вночі з собаками, тітушки з закритими обличчями. Вони роблять це вдень, якщо мова йде про правильну справу. Це дійство організував наш мер Сергій Моргунов.

На місці Кобзаря був облаштований пам’ятний знак — так звана «Вишня» – яка не є символом нашого народу, не був погоджений із громадою, не було конкурсу та намагання знайти спільну мову із людьми. Вважаю, не на такий пам’ятник заслуговують наші майданівці. Там немає імен, фото, табличок… Впевнений, Вінницька міська рада навмисно створює конфліктні ситуації, аби й далі грабувати народ.

Після розмови із тележурналістами вінницькі майданівці вирішили піти в гості до «5 каналу», який належить нашому Президенту.

– Саме Петро Порошенко є гарантом Конституції в Україні, в тому числі на території Вінницької області. Тож хотіли нагадати про інцидент щодо пам’ятника Тарасу Шевченку. Аби вся спільнота не лише України, а й поза її межами знала правду. Спочатку співробітники «5 каналу» не хотіли нас приймати. Але потім таки погодились. Ми разом із активістами дали інтерв’ю. Виступав я, айдарівка Світлана Бевз та ще один атовець із Черкащини, який є далеким родичем Тараса Шевченка. Після чого до нас підійшла ще одна журналістка і попросила окремо дати інтерв’ю тривалістю дві хвилини, але вже у прямому ефірі. І нас таки показали по телевізору. І без купюр.

Зараз вінницькі активісти готують заяву до поліції щодо зникнення погруддя Кобзаря з Майдану та його майбутнього повернення. Крім того, їх турбує питання щодо спорудження монументального пам’ятника пророку нації у Вінниці.

Від редакції. Інша група вінницьких активістів добралась до будинку Президента. Його щільно оточили нацгвардійці. Але гаранта Конституції вдома не було. Тому до людей ніхто не вийшов.

Віталіна Володимирова