Після кору на Вінниччині заговорили про інфекційну дифтерію, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Підозру на цю хворобу цього року зафіксували у 31- річного чоловіка в Луганській області. При цьому в людини уражується горло та дихальні шляхи. Симптоми дуже схожі до ангіни, але захворювання протікає значно важче, ослаблюючи організм.

На території Вінницької області, за даними Держпродспоживслужби, впродовж останніх 2-х років випадків захворювання на дифтерію не реєструвалося. Фахівці — санепідеміологи зазначають, що смертність при дифтерії без лікування досить висока — помирає 50%.

– Дифтерія небезпечна для життя, — кажуть медики. — Окрім повітряно-крапельного шляху, може передаватися через предмети домашнього вжитку. Лікують дифтерію лише в інфекційних відділеннях. При цьому пацієнтам обов’язково вводять протидифтерійну сиворотку, без якої хворий на гостру токсичну форму може померти. Однак навіть введення такої сиворотки не дає гарантії на 100% одужання. Під час лікування обов’язкові антибіотики, бо дифтерію викликає бактерія. Інкубаційний період дифтерії — від 2 до 10 днів. Перші симптоми — незначне підвищення температури, біль у горлі. Через тиждень легка форма закінчується видужанням. В іншому разі переходить у важку токсичну форму, для якої характерні сильні головні болі, апатія, температура тіла 39-400С.

Відповідно до календаря щеплень, затвердженого МОЗ, вакцинацію від дифтерії проводять дітям у 2, 4, 6 місяців. Ревакцинацію роблять у 6 та 16 років. Дорослі повинні проходити ревакцинацію кожні 10 років. Медики наголошують, що тільки при допомозі профілактичних щеплень можна не допустити поширення майже забутої дифтерії. У 2017 році щеплення від цієї страшної недуги отримало всього 47% дітей до року. Відтак, за даними МОЗ, ризик спалахів дифтерії в Україні досить високий. В обласному управлінні охорони здоров’я запевняють, що вакцини від дифтерії вдосталь для дітей та дорослих.