Минулого четверга у Павлівці Калинівського району відбулись  збори села. Окрім звіту голови та питань, які стосуються життєдіяльності громади, говорили про наболіле — ліквідацію наслідків на Калинівському арсеналі.

Почути скарги та побажання людей прийшов командир 48-го арсеналу підполковник Микола Батюк. Його запросив сільський голова…

– Командира я зустрів за кілька днів до зборів у голови адміністрації. Запропонував приїхати та особисто розповісти людям, як зараз підривають снаряди, адже досі вибухи є. Які роботи проводять, чи є людям небезпека. І підполковник слова свого дотримав. Приїхав завчасно – за півгодини до початку. Микола Батюк почав із того, що попросив вибачення у громади за те, що сталось. Чесно кажучи, всі були здивовані. Бо це перший раз, коли особисто  командир визнає провину, намагається донести до людей інформацію. Тобто він не злякався, хоча людина молода і лиш нещодавно на посаді,  – каже голова Павлівки Віктор Кособуцький. – Крім того, під час виступу підполковник розповів, що досі проводиться утилізація тих снарядів, які не можна вивезти. Більш того — їх навіть у руки брати небезпечно. Доводиться підривати  на місці. Саме тому людям чутно вибухи. Ще є категорія снарядів, які везуть на полігони у Рівне та Житомир і там підривають. Інші ж далеко не транспортують,  їх вивозять у спеціально відведене місце на території арсеналу. Закопують та виконують підривні роботи.

Окрім того, Микола Батюк зазначив, що наразі на арсеналі будують нові  ангари та саркофаги. Хімічної зброї там давно немає. Щодо самого розслідування, то мова про це не йшла, адже це робота слідчих. Залишив свій мобільний номер, аби селяни, що мешкають поряд із частиною, могли телефонувати, коли помітять поряд підозрілих осіб. Коли ж між місцевим мешканцем та командиром виникла словесна перепалка, останній запропонував спробувати себе у службі охорони арсеналу. Як тільки  дійшло до дій — людина дала задню.

Щодо ліквідації наслідків, то Микола Батюк пообіцяв, кому потрібна допомога у ремонті будинку, допоможе своїми руками. Із 1 квітня у Павлівці  продовжать ремонтувати постраждалі будинки. На це та інші витрати передбачено понад 7 мільйонів гривень.

Нагадаємо, вибухи на Калинівському арсеналі, які стались в ніч на 27 вересня, залишили після себе чимало відкритих запитань, а ще більше — збитків. Та й самих винуватців трагедії також не знайдено, а намагаються зробити «цапів-відбувайлів» із звичайних солдатів. Адже раніше була інформація, що в день вибухів на територію частини пустили 6 цивільних людей без перепусток, а начальника режимної служби оштрафували на 2,5 тис. грн. за неналежне виконання своїх обов’язків. Перед громадою із вищого керівництва ніхто не звітує щодо ходу розслідування.

Вікторія Снігур