Видно, як із чоловіком проводять бесіду двоє патрульних та співробітник поліції охорони, а після того намагаються його затримати і відвезти до відділку. Молодик чинить опір та відмовляється їхати із копами. На його захист кинулись перехожі жінки із запитаннями: «За що ви його забираєте та крутите руки?» Одна із бабусь підбігла та ззаду схопила копа за руку, аби нарешті відпустив чоловіка. Проте патрульний відштовхнув її з проханням не заважати. Та жіночка і далі продовжувала захищати затриманого вінничанина. Мовляв, складайте тут протокол, для чого застосовувати силу і везти людину до відділку?

За кілька хвилин пристрасті зашкалювали. Патрульні продовжували сутичку із чоловіком, мабуть, намагаючись одягнути на нього кайданки. Тим часом обурений натовп їх розбороняє, інші учасники все знімають на телефон. Копи намагаються пояснити перехожим, що чоловік скоїв порушення і саме тому вони мають його забрати у відділок. Але ця відповідь ще більше збурює людей, вони і слухати не хочуть копів. Врешті жінки літнього віку знову беруться «відвойовувати» затриманого, хапають за форму патрульних, а вони, у свою чергу, їх сильно відштовхують. Так триває майже до кінця відеоролика… Закінчується на тому, що люди та поліцейські розходяться в різні боки.

Нашому журналісту вдалось знайти автора того самого резонансного відео на Привокзальній. Ось що він розповів.

– Події відбувались минулої п’ятниці близько 16.00. Я повертався із занять, вийшов на зупинці і помітив двох чоловіків. Один був дуже п’яний та на сходах біля супермаркету справив природну потребу. Це побачили патрульні та стали вести із ним бесіду. Але молодик, що ледь на ногах тримався, спокійно собі пішов, і ніхто з копів жодних дій до нього не вчинив, — каже студент Ігор. — Тим часом на місці залишився знайомий втікача і став з’ясовувати обставини. Він був в адекватному стані.

Важко зрозуміти, із чого почалась сутичка між ним та копами. Бо саме останні його пихнули першими і взялись руки ламати. Мабуть, емоції взяли верх. Крім того, поліцейські сильно порвали куртку та черевики чоловіку, він залишився босий. Захищали вінничанина перехожі жінки. Я став фільмувати все, адже то було перевищення службових обов’язків з боку копів. На мою думку, вони мали нормально вирішити питання, провести порушника до авто і там скласти протокол. Здивувало мене і ставлення копів до жіночок, які у матері та бабусі їм годяться. Так як сутички не вщухали, а троє поліцейських не могли втихомирити людей, мені довелось викликати ще один патруль.

У патрульній поліції Вінницької області так прокоментували дії копів.

– Наш патруль виїхав на виклик до залізничного вокзалу. Там інспектори помітили чоловіка, який справляв природну потребу у громадському місці та мав явні ознаки алкогольного сп’яніння. Інспектори підійшли до нього, аби зробити зауваження. У цей час з’явився ще один чоловік, теж із ознаками сп’яніння. Він почав провокувати конфлікт, поводився зухвало, нецензурно висловлювався, ображав поліцейських. Чинив правопорушення згідно зі статтями 173 (дрібне хуліганство) та 178 КУпАП (поява в громадському місці у п’яному вигляді). Згідно зі статтями 32 та 34 ЗУ «Про Нацполіцію», правоохоронці просили його показати документи, що засвідчують особу. За останній рік він неодноразово притягався до адміністративної та кримінальної відповідальності. За дрібне хуліганство, злісну непокору працівникам поліції, появу в громадському місці у п’яному вигляді, зберігання наркотиків. Копи попередили чоловіка, що застосують до нього спецзасоби, якщо він й далі порушуватиме громадський порядок. Але той продовжував поводити себе зухвало, — повідомили у прес-службі.

– Тому інспектори вирішили його затримати та доставити до відділку, аби скласти адмінматеріали. У цей час навколо поліцейських зібрався натовп, який реагував на крик порушника і чомусь вирішив, що патрульні неправомірно затримали його. Люди почали перешкоджати патрульним та допомагати порушнику. Їм пояснили причину затримання чоловіка, однак на слова поліцейських ніхто не відреагував. Врешті натовп відтягнув його від патрульних та таким чином дав змогу утекти. Аби не провокувати ще більшу агресію з боку громадян, інспектори припинили спроби затримання. Патрульні діяли правомірно та виключно у рамках закону. Правопорушника наразі розшукують, він все одно понесе адміністративну відповідальність за свої дії.

Вікторія Микитюк
Анатолій Мельник

Відео зняв “Дорожный Контроль Винница”