У Росії 15−17 березня проходять вибори президента. Західні видання висловили думку, що чинний глава РФ Володимир Путін залишатиметься при владі ще роками і цьому сприяє саме політика та пропаганда Кремля.

Західні ЗМІ про вибори в РФ:
The Economist
Видання називає вибори президента в Росії бутафорією. Журналісти зазначають, що фактично це ритуал помазання Володимира Путіна як царя, який має правити в РФ ще шість років. А це означає, що через два роки повномасштабної війни в Україні кремлівський режим все ще не зазнав фіаско, що має стати тривожним сигналом для Заходу.

– Амбіції Путіна становлять довгострокову загрозу, яка виходить далеко за межі України. Він може посилити розбрат в Африці та на Близькому Сході, паралізувати ООН і розмістити ядерну зброю в космосі, — констатує видання, наголошуючи, що Захід потребує більш тривалої стратегії у протистоянні Росії.

The Economist пропонує вважати “робочим припущенням”, що Путін залишатиметься при владі ще роками.

The Guardian

Одна з цілей кремлівського диктатора, як зазначається у матеріалі видання, на цих виборах – “позбавити більшість росіян можливості уявити собі майбутнє без нього”. The Guardian пише, для молоді, яку часто називають поколінням Путіна, чекає ще одне десятиліття все більш авторитарного правління єдиного президента, якого вони коли-небудь знали.

– І перспективи його наступного терміну або навіть двох термінів до 2036 року зрозумілі: вічна війна, все більш мілітаризоване суспільство та економіка, де домінують … військові витрати, – йдеться у статті The Guardian.

BBC News Україна
Видання пише, що “вибори в Росії рідко бувають подією з непередбачуваним результатом, але вони важливі, щоб легітимізувати тих, хто при владі, й показати, що думка людей має значення”.

– Цього разу для Путіна насамперед важливо не тільки перемогти, але й показати високу явку та велику частку підтримки, тому що країна втягнулась у повномасштабну війну, яка матиме тривалі наслідки як для самої Росії, так і для всього світу, – пише BBC News Україна.

Зазначається, що для підвищення явки влада використовує не лише примус, а й інші методи. Виборцям традиційно обіцяють призи за участь, як-от, промокоди та подарункові сертифікати до магазинів та ресторанів. Також Росія намагається провести голосування на окупованих територіях, що є незаконним.

Тим часом у багатьох регіонах РФ виборці на знак протесту проти путінського режиму заливають зеленкою урни для голосування та підпалюють виборчі дільниці.