Високу нагороду, яку воїн отримав посмертно, вручили дружині полеглого Захисника. Від імені держави та громади у Вінницькій міській раді дружині полеглого Захисника України Віталія Кудрика передали орден «За мужність» III ступеня (посмертно).

Віталій майже два десятки років пропрацював у Державній податковій адміністрації. Та дружині Лесі казав, що не відчуває цю роботу своєю.

З перших днів повномасштабного вторгнення чоловік добровільно пішов до місцевого військкомату. У березні 2022 року його мобілізували та долучили до прикордонної комендатури швидкого реагування 24-го прикордонного загону імені Героя України старшого лейтенанта Вячеслава Семенова.

У складі цього загону Віталій виконував бойові завдання на державному кордоні Чернігівської та Донецької областей.

З початком формування 15-го мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України воїн добровольцем долучився до командування загоном «Сталевий кордон».

Після проходження відповідної підготовки загін Віталія Кудрика відправили на бахмутський напрямок. У червні 2023 року чоловік прийняв свій останній бій. Разом з побратимами вони відбивали ворожий наступ. Вінничанин, навіть отримавши важкі поранення, до останнього керував діями своєї групи та відбивав наступ противника.

У Захисника залишилися дружина та двоє дітей.