Про його тандем із екс-міністром Табачником та який вплив він мав на вузи Вінниці розповів екс-ректор та колишній нардеп, професор ВНТУ Борис Мокін:

Вчора пізно увечері отримав дуже приємну звістку із Києва від одного із українських студентських лідерів. Він повідомив, що касаційна інстанція Верховного Суду України остаточно відмовила Євгену Сулимі в поновленні на посаді директора інституту в Податковому університеті та у відновленні наукової регалії членкора НАПН України.

Для тих, хто уже забув, нагадаю, що Євген Сулима був першим заступником міністра освіти і науки Табачника і, коли Табачник після падіння режиму Януковича втік за кордон від кримінального переслідування, слідом за ним втік до Росії і Сулима. І Сулима, працюючи в одному з російських університетів, навіть намагався обратись за конкурсом до російської академії наук, із-за чого Національна академія педагогічних наук України одноголосним голосуванням позбавила його академічного звання членкора НАПН України.

Пройшов деякий час, Сулима побачивши, що прокуратура в Україні його особою окремо від Табачника не зацікавилась, повернувся в Україну і влаштувався на роботу директором інституту соціальних наук в Ірпіні в Податковому університету.

Але на його біду про це дізнались лідери студентських організацій Києва і направили ректору Податкового університету свій протест, реагуючи на який цей ректор увільнив Сулиму з посади директора інституту.

Після цього Сулима пішов у суди з вимогою, щоб його поновили на роботі в Податковому університеті і повернули йому академічне звання членкора НАПН України. Судові процеси тривали кілька років, Суліма піднімався по судових щаблях зі скаргами на рішення судів нижчого рангу, усе вище і вище і дійшов аж до касаційної інстанції Верховного Суду України.

І ось вчора ця інстанція поставила крапку в його скаргах – йому відмовлено і в поновленні на посаду і в поверненні академічного звання. Тож справедливість таки восторжествувала. І цьому порадуюсь не лише я, якого стараннями першого заступника міністра Сулими у 2010 році було відсторонено від посади ректора Вінницького національного технічного університету, але порадуються і ексректор Одеського національного політехнічного університету Малахов, і ексректор Донецького національного університету Шевченко, і ексректор Київського національного університету технологій і дизайну Волков, які , як і я, відмовлялись виконувати фінансові забаганки тандему Табачник-Сулима, і яких, як і мене, теж стараннями Сулими було відсторонено від посад ректорів. І діяв Сулима з усіма одним і тим же прийомом – він приходив на чергові перевибори і відкритим текстом (я навіть зберігаю запис його виступу під час виборів у ВНТУ) заявляв, що якщо колектив проголосує за Мокіна (Малахова, Шевченка, Волкова), то від міністерства ніяких фінансових вливань не буде, а якщо проголосує за його конкурента, кандидатура якого уже узгоджена з керівниками міністерства. то для ВНТУ (ОНПУ, ДонНУ, КНУТД) наступить фінансовий рай. Тож колективи голосували так, як хотілось Сулимі.

У моєму випадку мій конкурент проректор Грабко набрав на один голос більше ніж я, причому багато хто голосував за нього ще й тому, що вважав, що в умовах моєї конфронтації з тандемом Табачник-Сулима університету буде краще , якщо ректором стане Грабко, розраховуючи на те, що він, у якого я був у свій час керівником і дипломного проєкту, і кандидатської та докторської дисертацій і підняв його кар’єрною драбиною до рівня першого проректора, буде продовжувати проводити мою політику в університеті, але без спротиву з боку тандему Табачник-Сулима.

До речі, тепер Вінницька обласна прокуратура веде справу по екс-міністру освіти часів Кучми-Януковича Табачнику. Він підозрюється у співпраці з окупантами, зраді України.

Андрій Власенко