Візит розпочався із зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Королівстві Нідерланди Всеволодом Ченцовим. Дипломат зазначив, що візит представників потужних підприємств Вінницької області та агробізнесу є важливим, оскільки АПК Нідерландів досить активно розвивається, а Вінницька область є лідером по виробництву продукції сільського господарства України, з чого випливає, що обмін досвідом і реалізація спільних проектів є досить актуальними.

В перший день візиту делегація провела низку зустрічей, зокрема з представниками Агентства підприємців Нідерландів, представниками Міністерства сільського господарства та представниками Міжнародного Банку розвитку.

В ході зустрічей Володимир Мережко презентував область як інвестиційно привабливий регіон:

«Вінницька область є лідером серед інших областей України за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, м’яса, молока, плодово-ягідної продукції. Кожен четвертий кілограм цукру виробляється саме в нашій області. На території регіону розміщено досить багато потужних підприємств: ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат», ТОВ «Вінницька птахофабрика», ТОВ «Аграна Фрут Україна» та інші. Політику Вінницької обласної державної адміністрації можна охарактеризувати як «зняття абсолютно всіх бар’єрів для бізнесу».

Посадовець також акцентував увагу на тому, що в силу економічного укладу Вінницької області та структури економіки регіону, саме голландський капітал є сьогодні дуже активним учасником багатьох аграрних проектів, що реалізуються в області. Вінниччина доволі тісно співпрацює з представниками саме голландського бізнесу, особливо в сфері впровадження новітніх технологій в регіоні.

В ході зустрічі представник Агентства підприємців Нідерландів Абель Нірінг презентував діяльність своєї структури, поділився досвідом організації та впровадження проектів аграрного розвитку і висвітлив основні інструменти заохочення підприємців до сталого, аграрного, інноваційного, міжнародного бізнесу та зміцнення їхньої позиції на ринку.

Представник Міністерства сільського господарства Нідерландів Хаймон Ван Прат ознайомив українських підприємців з розвитком сільського господарства країни:

«За 50 років ми змогли сильно наростити обсяги виробництва в сільському господарстві. Ключ до успіху – політика Європейського Союзу. Він створив великий ринок для нашої продукції. Ми раді Угоді про асоціацію з Україною, оскільки зараз торговельні відносини між нашим країнами значно покращились за рахунок прямого експорту з України». Представник Міжнародного банку розвитку презентував членам делегації програми, доступні для українського бізнесу та запросив до співпраці, особливо в агропромисловому секторі.

Також під час візиту відбулась зустріч з Міжнародним агентством «Асоціація муніципалітетів Нідерландів» в особі заступника директора Артура Віггерса.

VNG – одна з найстаріших асоціацій місцевого самоврядування у світі, що об’єднує близько 380 громад. Тут працюють близько 300 фахівців, які надають членам асоціації широкий спектр послуг. Нідерландська Асоціація муніципалітетів є одним з головних партнерів Уряду в усіх політичних питаннях, які впливають на роботу муніципалітетів. VNG International щорічно реалізує більше 60 проектів і програм по всьому світу, спрямованих на підтримку децентралізації, нарощування потенціалу громад, управління державними фінансами.

Володимир Мережко зазначив, що Вінницька область зацікавлена в отриманні досвіду щодо реалізації реформи децентралізації та передачі владних повноважень на місця, а також отриманні досвіду в написанні грантових проектів, реалізації спільних програм та проектів. Як результат, сторони домовились знайти можливість спільно реалізувати декілька проектів в галузі навчання з питань бюджетної децентралізації та написання проектів для представників місцевого самоврядування Вінниччини.

За інформацією Вінницької ОДА