Сумарний бюджет грантів цьогоріч складає 10 млн гривень, максимальна сума підтримки — 100 тисяч. У фонді планують цьогоріч підтримати близько 80 підприємців у 13 областях.

Подаватися на конкурс закликають під­приємців або тих, хто лише хоче від­крити свій бізнес, з громад. Таким чином стимулюється розвиток громад та створення нових робочих місць. За попередніми оцінками, переможці конкурсу 2023 року сплатили до своїх громад понад 3 млн гривень податків.

За словами директорки «МХП — Громаді» Тетяни Волочай, фонд першим у 2022 році під час повномасштабного вторгнення почав підтримку малого бізнесу, зокрема внутрішньо переміщених осіб, які через війну залишились без всього.

— Цьогоріч ми хочемо ще більше підтримати діяльність ветеранів та військових, завдяки яким маємо можливість працювати та розвивати громади. Це підтримка тих, хто віддав своє здоров’я за країну. Підтримка тих, хто втратив на війні своїх близьких та рідних, — каже вона.

Переможці конкурсу не лише отримають кошти на розвиток власної справи, а й навчання — зокрема бухгалтерський та маркетинговий супровід. Бухгалтерський супровід необхідний, оскільки новоспеченим під­приємцям часто важко розібратися з тим, яку групу ФОП відкривати, які кведи обрати, як здавати звітність. Фонд хоче простимулювати під­приємців у веденні бізнесу «вбілу» і допомагає розібратися з цими питаннями.

Також бонусом часто для під­приємців стає те, що фонд бере на себе податкове навантаження. Тобто на час дії гранту сплачує податки замість підприємців.

Водночас дуже важливою умовою конкурсу є спів­фінансування — 100 тисяч гривень дає фонд і ще стільки ж або більше має вкласти сам підприємець. «Ми маємо розуміти, що люди серйозно налаштовані розвивати власну справу і готові ризикувати не лише грошима фонду, а й власними», — говорить керівник національних проєктів фонду «МХП — Громаді» Володимир Панченко.

Хто може взяти участь у конкурсі:

— жителі громад, які мають бізнес-ідею та потребують фінансування;

– працюючі підприємці в селах чи невеликих містечках, яким потрібні кошти на розвиток та масштабування справи; ветерани та родини військових і загиблих, які хочуть розвивати власну справу.

Успішність проєкту буде оцінюватись за такими критеріями, як іннова­ційність, економічна складова, створення робочих місць, со­ціальний ефект та залучення ВПО, якщо такі є у громаді.

Подати заявку можна через сайт (doyourbusiness.com.ua) до 9 квітня, і за місяць буде оголошено переможців конкурсу.

На запуск нового сезону конкурсу запросили переможців попередніх, аби вони могли розказати свою історію та по­ділитися досвідом.

Під час заходу тогорічні переможці з Вінниччини, Київщини, Черкащини та Полтавщини представляли свої досягнення. Минулоріч наймолодшим переможцем конкурсу від фонду «МХП — Громаді» став Дмитро Гринь з Вінниччини, з м. Ладижина. 25-річний Дмитро вирощує полуницю, якою забезпечує громаду п’ять місяців на рік. Переможець з Вінниччини розповів, що ідея такого полуничного бізнесу виникла саме під час поїздок на практику до Німеччини.

«Я часто влітку їздив на практику за кордон, до Німеччини, де і познайомився з вирощуванням полуниці, дізнався, як її вирощують, як за нею доглядати та збирати урожай. Оскільки ця справа була вже близька для мене, я знав її — мені спало на думку заснувати таке ж підприємство і спробувати це в себе в країні», — розповів молодий під­приємець.

У 2022 році Дмитро побудував перших своїх дві теплиці на 1200 саджанців. Проте на досягнутому не зупинився і вирішив масштабувати свою справу. Дізнавшись про конкурс «Роби своє» від фонду «МХП — Громаді», подав заявку та згодом переміг, отримавши кошти на розвиток своєї бізнес-ідеї.

Хлопець каже, що його проєкт спрямований на вирощування якісної та смачної полуниці, він хоче вирощувати полуницю екологічно чистою, натуральною і безпечною для здоров’я людей.

Розповідаючи про свої досягнення за минулий рік, хлопець також зазначив, що в планах є розширення продукції та доповнення асортименту полуницею в шоколаді, джемами та лікерами.

Завдяки фонду «МХП — Громаді» виробництво Дмитра порівняно з 2022 роком покращилось майже в три рази. Він каже, що це дозволить їм залучати до роботи сезонних пра­цівників.

«За результатами проєкту було висаджено 1800 саджанців, із них 1200 – спеціального сорту, які дають урожай 2 рази на рік, та 600 кущів ранньої полуниці. Загальна кількість теплиць у нас зараз — 6, тож кількість саджанців зросла з 1200 до 4-х тисяч порівняно з 2022 роком», — поділився своїми досягненнями торішній переможець конкурсу.

Варто зазначити, що, за попередніми підрахунками, переможці 2023 року сумарно сплатили понад 3 млн грн податків у свої громади.

Директорка благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяна Волочай переконана, з конкурсом «Роби своє» розвивається спроможність у громадах, бажання ризикувати й бути активним у своєму житті.

«Загалом за два останні роки ми підтримали більше як 150 бізнес-ідей і інвестували більше як 18 млн грн в цих переможців. Це були дуже різні ідеї, починаючи від крафтового виробництва продуктів харчування і закінчуючи освітніми просторами. Також є інші бізнес-ідеї, пов’язані з енергобезпекою і будівельними матеріалами».

Цьогоріч сумарний бюджет грантів становить 10 млн грн. Організатори планують підтримати до 80 підприємців у 13 областях України.

Людмила Лозовська