Москва заманює їх високими зарплатами.

Українські військові повідомили, що взяли в полон вісім іноземців з чотирьох країн, які воювали на війні за Росію. Іноземні солдати пояснюють, що воювали в Україні за гроші, або ж були обдурені російською стороною.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів, що Україна захопила в полон представників Непалу, Куби, Сомалі та Сьєрра-Леоне. Крім того, за його словами у російській армії перебуває значна частина громадян Індії. Чоловік з Сьєрра-Леоне розповів, що прилетів у Росію, щоб отримати “хорошу роботу” для забезпечення власної великої родини. За його словами, він не знав, що йде в армію, а зрозумів це лише після того, як підписав документи, що були складені незрозумілою йому російською мовою.

Дехто з полонених говорив, що охоче йшли до армії, однак не очікували, що їх без знання мови відправлять на фронт. Сомалієць думав, що отримує роботу помічника або ж займатиметься логістикою, тоді як громадянин Непалу розповів, що його мотивацією були гроші. Він пояснив, що побачив відео в TikTok, де непальці записуються в армію РФ та отримують 2700 доларів. Інший розповів, що йому пропонували 2000 доларів на місяць.

"Коли росіяни пропонують таким людям 2000 доларів на місяць і кажуть, що їх фактично будуть використовувати як охоронців або на третій лінії фронту, вони дуже спокушаються", — пояснює Петро Яценко спосіб, яким Росія вербує іноземців на війну. За його словами Росія активно почала залучати іноземців до війни в Україні, після того, як закінчились найманці з "групи Вагнера" та російські в’язні.

Журналісти AFP в Індії та Непалі досліджували таке вербування, виявивши, що воно здійснюється через неофіційних посередників і рекламні відео, розміщені в соціальних мережах. Кандидатам, які не мають військового досвіду, спочатку повідомляють, що вони отримають небойові ролі та можливість постійного проживання в РФ. Але насправді вони проходять базову підготовку зі зброї та відправляються на передову. Петро Яценко пояснив, що наразі іноземних полонених тримають так само, як і російських, адже вони були захоплені у військовій формі. Також він додав, що Україна зацікавлена повернути іноземних військовополонених на їх батьківщину..