США запропонували іншим учасникам Великої сімки створити спеціальну компанію для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених російських суверенних активів. При цьому отримані кошти могли б бути використані на підтримку України. Про це у повідомляє Bloomberg з посиланням на людей, знайомих з відповідним планом.

Зазначається, що пропозиція передбачає об’єднання 280 мільярдів доларів активів російського центрального банку, які було іммобілізовано країнами G7 і Європейським союзом, у SPV, прибуток від якого піде на так звані облігації свободи.
Понад дві третини заморожених російських активів заблоковані в ЄС, де вони приносять близько 3,6 мільярда доларів чистого прибутку на рік.

При цьому виручка від передбачуваного розміщення облігацій майже зрівняється з 60 мільярдами доларів американської допомоги, яка досі застрягла в Конгресі.

За словами одного з джерел, обговорення перебуває на ранній стадії і триває. Деякі країни G7, включно з Німеччиною та Францією, висловили обережність з приводу нової ідеї. Ця ідея може принести набагато більше, ніж 50 мільярдів доларів. Деякі країни ЄС, зокрема Естонія, закликали союзників бути сміливішими і конфіскувати активи.

G-7 раніше заявляла, що активи залишатимуться замороженими, доки Росія не погодиться заплатити Україні за завдану нею шкоду. Союзники з G-7 в останні місяці обговорили кілька варіантів того, як отримати заморожені активи, але між ними залишаються суперечки через небажання європейців робити щось, що може сприйматися як ефективне захоплення активів. У ЄС побоюються, що це може викликати юридичні проблеми, поставити під загрозу стабільність євро та викликати помсту з боку Москви.