Минулого року на Вінниччині відібрали понад 15 тисяч проб води з водогонів області на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники. Виявилося, що майже половині криниць показники не відповідають нормам.

Про це повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

“У Вінницькій області в якості джерел водопостачання використовується річка Південний Буг, артезіанські свердловини та кринична вода. Якщо з артезіанських свердловин якісний склад води відносно стабільний, то у криницях ситуація діаметрально протилежна. У них, як джерело водопостачання, використовуються підземні водоносні горизонти, які розташовані близько від поверхні землі – так звані ґрунтові води”, – йдеться у повідомленні.

Населення Вінниці, Ладижина, Калинівки та Хмільника споживає воду з річки Південний Буг після відповідного очищення та знезараження. Її норми напряму залежить від якості води у річці та спроможності водоканалів довести її до нормативних вимог.

За результатами аналізу в 2023 році, порівняно з попереднім роком, якість води по санітарно-хімічних показниках і мікробіологічних показниках дещо погіршилася та склала 13,0% та 5,4% проти 12,9% та 3,4% за попередній рік відповідно.

Найвищі відсотки нестандартної води за бактеріологічними показниками реєструються у:

Тростянецькому відокремленому структурному підрозділі 13,2%);

Могилів-Подільському відокремленому структурному підрозділі (8,1%).

Найвищі відсотки нестандартної води за хімічними показниками реєструються у:

Калинівському відокремленому структурному підрозділі (41,3%);

Могилів-Подільському відокремленому структурному підрозділі  (18,2%) ;

Іллінецькому відокремленому структурному підрозділі (14,3%).

Ситуація з криничною водою, яка є основним джерелом водопостачання для більшості сільського населення та альтернативним джерелом для міських жителів без централізованого водопостачання, ще більш критична. За результатами досліджень минулого року, 45,3% проб води з криниць не відповідають нормативам за бактеріологічними показниками та 46,0% проб води з криниць не відповідають нормативам за санітарно-хімічними показниками.

Основні проблеми криничної води це кишкова паличка (показник фекального забруднення води) та нітрати (перевищення норми може призвести до захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію, особливо небезпечну для немовлят, вагітних і людей поважного віку). Причинами забруднення криниць стали неправильне використання азотовмісних добрив поблизу і негерметичні вигрібні ями, септики та інші сховища відходів.