– 26-та 27-річні оперативники, які мали доступ до сервера службових баз інформації поліції, торгували закритими даними. Це ті службові бази даних, до яких не мають доступу навіть прості співробітники поліції — наприклад, викрадені авто, авто-»двійники», оперативні розробки тощо. Клієнти замовляли напарникам потрібну «тему», переказували на банківські картки кошти і отримували повідомлення через месенджер соціальних мереж, що вважається найбільш захищеним.

Відомо, що вони займались «бізнесом» як мінімум декілька місяців. Попередньо йдеться про тисячі гривень заробітків. «Гонорар» надходив на банківські картки дружини одного з офіцерів. Ще одна картка належала їхньому знайомому, який фігурує у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння автомобілем, — розповіли у прес-службі Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України. — Цей злочин виявили оперативники Поліського управління кіберполіції та Рівненського управління ДВБ. Під час санкціонованого обшуку за місцем служби та проживання оперативників вилучили банківські картки та комп’ютерну техніку.

Підозрювані не зізнаються, кому і в яких обсягах «зливали» інформацію та що їх спонукало займатись цим. Це все буде встановлено. Слідство веде прокуратура Рівненщини.

Активісти теж взяли на контроль інцидент. Кажуть — це може бути ще верхівка айсберга.

– Дещо незрозуміло, чому цей злочин побачили у Рівному, а наші служби не відпрацювали. Є інформація, що «замовлені» дані передавалися до Рівного. А наші опери — виконавці за винагороду, — розповів активіст Віталій Павловський. — Чи знав про це начальник відділку, чи це не було з його «дозволу»? Це питання до службової перевірки та прокуратури. Втім, відомо, що він точно не знав про спецоперацію із затримання своїх підлеглих. Його вже згодом поставили до відома.

За неофіційною інформацією, підозрювані — досвідчені оперативники, які добре зарекомендували себе на службі. Тож їхні друзі не розуміють того, що сталось. У поліції Вінниччини ситуацію коментують вельми обережно:

– Інспекція з особового складу за цим фактом проводить службове розслідування. На даний час працівники поліції не відсторонені від виконання службових обов’язків. Слідство проводять рівненські правоохоронці. Відсторонення від виконання службових обов’язків – це компетенція суду за клопотанням слідчого, — пояснили у прес-службі ГУНП.

Тим часом поліцейським загрожує від трьох до шести років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.