– Бачу танки з буквою Z… Вони розвертають гармати в бік госпіталю! Стріляють по пологовому!

…Зруйноване, спустошене війною місто… Жінка народжує під обстрілами. Батько ридає над тілом 16-річного сина. Лікарі роблять штучне дихання 18-місячній дівчинці, пропускають розряд тока — все марно! Тіла загиблих збирають по вулицях і хоронять у довгих траншеях…

Те, що творили рашисти у приазовському Маріуполі — за межею звірства! Режисер Мстислав Чернов і оператор Євген Малолітка зробили все можливе, щоб показати страждання маріупольців, безжальні вбивства і руйнування міста. Головне, що все це повинно залишитись в історії. Маріуполь оборонявся 86 днів, за цей час у місті загинуло 25 тис. людей.

Режисер Мстислав Чернов сказав: «Маріуполь став символом злочинів російських військових проти українців. Він став символом спротиву і повідомленням всьому світові, що українці боротимуться за кожний метр своєї землі. Крім того, фільм був зроблений для міжнародної аудиторії. Щоб ті, хто вже забув, що в Україні війна, і не цікавиться цими подіями, зрозуміли – жахіття триває!». Відзняті кадри дивом вціліли – їх провезли через 15 російських блокпостів по гуманітарному коридору Червоного Хреста.

Під час показу у залі кінотеатру “Родина” не було жодного вільного місця. Вінничани не стримували емоцій, хтось плакав, хтось стискав кулаки… “Цей фільм повинні подивитись всі українці!”, – перемовлялись глядачі між собою.

До 27 березня перший оскароносний український фільм “20 днів у Маріуполі” буде демонструватись у кінотеатрі “Родина”.

Ірина ЗОНОВА