У минулому році на території Вінницької області зареєстрували 797 нових випадків туберкульозу (вперше діагностовані та рецидиви) проти 665 у 2022 році. Таким чином первинна захворюваність туберкульозом зросла майже на 20%. Про це повідомила під час брифінгу в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації завідувачка інформаційно-аналітичним відділом НКП «Вінницький обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр» Ніна Гончар.

Зокрема, посадовиця зазначила, що у дітей туберкульоз виявили:

за 2022 рік: 18 осіб – 12 дітей та 6 підлітків;
за 2023 рік: 16 осіб – 10 дітей та 6 підлітків.

«Ми все таки вважаємо, що дитяча захворюваність, вірніше її рівень у нас в області дещо вищий, і ми вживаємо заходів для того, щоб виявити всі випадки захворювання у дітей. Тому що туберкульоз у дитячому віці призводить до інвалідності, так само як і в дорослому», – зазначила вона.

Вінницька область має збільшення показника захворюваності також за рахунок осіб, які мають статус внутрішньо переміщених осіб. «А також до нас прибувають військовослужбовці, які лікуються від туберкульозу. Тому що це туберкульоз воєнного часу… Це така складова епідемії в Україні і Вінницька область не виключення», – зазначила вона.

Ніна Гончар нагадала, що для проходження діагностики туберкульозу потрібно звернутись до свого сімейного лікаря.

«Він вас обстежить, зробить медичний огляд, проанкетує. Якщо буде потрібно – направлять на рентген, а також, за потреби до лікаря фтизіатра», – повідомила вона.