У Піднебесній лунають заклики до повернення “вкрадених територій” Сибіру. Нова хвиля напруженості може бути пов’язана з намірами китайського лідера Сі Цзіньпіна та кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Видання Neue Zürcher Zeitung інформує, що американський посол у Китаї висловив обурення щодо підтримки Китаєм Москви та зауважив про мовчання Китаю щодо суверенітету України.

Відомо, що Пекін і Москва декілька років оголошують про “безмежну дружбу”, але західні експерти підкреслюють, що ця “катастрофічна спілка” може призвести до негативних наслідків, включаючи можливу Третю світову війну.

Обидві країни, Китай і Росія, є авторитарними і диктаторськими, що призводить до спротиву західних демократичних структур.

Сі Цзіньпін і Володимир Путін утримуються від прояву політичної слабкості, боячись, що це може підірвати їхню владу. Однак, спільні інтереси та потреба в економічній підтримці зміцнюють їхні стосунки.

Виникає питання, як довго збережеться цей альянс, особливо з огляду на територіальні претензії Китаю щодо Сибіру. Можливість конфлікту між двома державами може стати реальністю в майбутньому, особливо з урахуванням небажання Китаю залишатися в тіні свого минулого.