Тоді хор УНР  виступив у Карнегі-Холі у Нью-Йорку, розпочавши концерт старовинним українським кантом «Страшний суд».

Ой, зійшла зоря вечоровая,

Над Почаєвом стала…

Саме з цього твору почала свій виступ  24 березня у Вінниці  Академічна хорова капела українського радіо під орудою Юлії Ткач у концерті-реконструкції «Прилетіла ластівочка». Він «один в один» повторив програму сторічної давнини і оживив незабутню сторінку української історії і культури – гастролі Української Республіканської Капели у Північній, Південній Америці і у Європі. Саме 24 березня 1919 року (105 років тому) музиканти вирушили  у світову подорож-турне, яка сьогодні вважається найяскравішим прикладом культурної дипломатії у світі.

Кульмінацією сучасного  грандіозного концерту у вінницькому Карнегі-Холі, тобто, у Академічному музично-драматичному театрі ім. Садовського, став безсмертний «Щедрик» Миколи Леонтовича. Його різдвяна мелодія відома у всьому світі як Carol of the Bells.

Щедрий вечір, добрий вечір,

Добрим людям на здоров’я…

Рідкісна платівка із нью-йоркським записом “Щедрика” 1922-го року зазвучала на театральній сцені на старовинному грамофоні Олександра Абрамчука, власника кафе «Заваркін». Американська публіка свого часу відзначала, що «…цей український гашиш – найсолодша з отрут..».

Тіна Пересунько, дослідниця і засновниця Інституту Леонтовича, підняла тему “Щедрик проти “русского міра”. У 1919-му УНР змагалася за свою незалежність від росії. І нині у кривавій повномасштабній війні ми так само боремось з рф за свій суверенітет, територіальну цілісність. І так само “Щедрик” дає світові зрозуміти, що Україна — це не росія!

Стоячи, нескінченними оплесками і овацією вінничани вітали київських хористів. Три книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України» залишились у глядачів, як виграші театральної лотереї.

– Наша Вінниця для прем’єри  вибрана невипадково, адже тут створений «Щедрик», тут працювали Леонтович і Кошиць, – відзначив Сергій Кудлаєнко,  голова Вінницького міського осередку ГО «Ми Вінничани». – За  величезну результативну роботу Тіни Пересунько я вирішив подарувати їй сертифікат на стипендійну підтримку  подальшого дослідження «Щедрика».

– Пишаюся, що є у Вінниці меценати культури! Сергій Кудлаєнко придбав близько сотні квитків на наш концерт для військових та охочих потрапити! – подякувала Тіна Пересунько.

Концерт «Прилетіла ластівочка» ексклюзивний за своїм форматом і поки що не планується повторюватися в межах України.

Ірина ЗОНОВА