З прихильників одного із кандидатів був створений Організаційний комітет виборів ректора ВНМУ?

Збори комітету проходили в режимі максимальної таємності та відсутності прозорості. Забороняється присутність будь-кого зі співробітників та журналістів на засіданнях. Засідання Оргкомітету проводяться без дотримання гласності та прозорості. З перешкоджанням журналістській діяльності, про що складені акти та надіслані в МОЗ України. Вчинене правопорушення було зафіксоване поліцією як перешкоджання журналістській діяльності.

Загалом ситуація, яка склалася в ВНМУ, абсолютно не відповідає процедурі вибору ректора у вільній та демократичній країні. Тиск чиниться на співробітників, навіть за вподобайки у дописах в соціальних мережах інших претендентів на посаду ректора. Створюється ілюзія «виборів без вибору»…

Два дні танцювали та співали

А про донати для ЗСУ, плетіння сіток і колядування для Сил оборони забули? Бо потрібно інше – застосувати адміністративний вплив на студентство?

У нашому вузі чітко прослідковується включення адміністративного ресурсу. Найбільш яскраво останнім часом це видно по роботі зі студенством.

Організація різноманітних заходів творчого спрямування (Фестиваль мистецтв, тривалістю кількох днів, поїздка в Канів, Сокілець…) дають можливість Петрушенко В.В., на нашу думку, впливати на вибір студентів, на відміну від решти претендентів на посаду ректора. Доступ до спілкування зі студентами не просто обмежений, а навіть чиниться тиск при намаганні кандидатів контактувати зі студенством.

Взагалі організація подібних розважальних заходів виглядає дещо аморальною на тлі війни в Україні. А чому, наприклад, не збирають на дрони чи не плетуть сітки для ЗСУ? Крім морально етичних аспектів, виникає і прагматичне запитання: за який кошт організовуються заходи, поїздки, фестивалі, інше, хто спонсор? У дописах Петрушенко зазначено, що всі заходи проводяться під егідою голови вченої ради Університету, але ж голова Вченої ради не є розпорядником коштів ЗВО.

 

А викладачі, натомість, неодноразово чули про недостатнє фінансування ЗВО. Практично всі дисертаційні наукові роботи виконуються дисертантами за власний кошт, викладачі публікують результати досліджень в поважних та найбільш рейтингових наукових виданнях власним коштом, а саме це є маркером рейтингу наукової діяльності Університету. Наявні в університеті технології, навчально-програмне забезпечення та оснащення не оновлюються останнім часом, це відобразилось на рейтингу Університету, підтвердження чому є результат аналізу діяльності Університетів України….

Не слід забувати, що ВНМУ — це медично орієнтований заклад вищої освіти, він не є університетом культури та мистецтв. Чому не проводяться такі ж конкурси з професійної діяльності? Де згадки та підтримка студентів, які зараз в лавах ЗСУ?

Студентам погрожують розправою

Протягом останнього року турбулентності у ВНМУ студенти взагалі не проявили особливо активної позиції в контексті виборів ректора, і це не дивує, адже до них застосовувались ті самі методи тиску, що і до викладачів — погрози, шантаж, залякування, обіцянки. Зі слів викладачів ВНМУ, вони неодноразово були свідками ситуації, коли студенти відмовлялись обговорювати будь-які події ВНМУ, пояснюючи це тим, що керівництво Університету порадило меньше говорити, бо за усіма слідкують.

Взагалі зі студентами під час цих виборів грають у злу, сліпу гру. деякі студенти навіть не знають, що мають право брати участь у обранні ректора. Деяких переконали, що їхня думка та голос не вплине на результат голосування. а деякі, обираючи делегатів на вибори від студенства, були переконані, що це і є вибори ректора. усі ці факти свідчать лише про те, що роз’яснювальної роботи та донесення правдивої інформайії до студентів не було.

Студенти та викладачі ВНМУ